Het Belgische mannenmerk Atelier Noterman lanceerde begin dit jaar de Detox Denim. Deze jeans verbruikt 80% minder water, 80% minder elektriciteit en 80% minder toxische stoffen bij de productie dan een typische jeans. En met dat laatste hebben schaaldieren iets te maken.

Dat de denimindustrie geen al te beste reputatie heeft op het vlak van duurzaamheid is iets wat de meesten onder ons wel weten. Op de populariteit van jeans heeft dit echter weinig impact. Nochtans vervuilt een doorsnee jeans tot 1000 liter water tijdens het productieproces. Veel ruimte voor verbetering dus. Atelier Noterman ging een samenwerking aan met ontwerper Luc de Maeght die hier mee aan de slag ging.

First things first

Uitgangspunt voor de collectie was dat het grootste probleem van denim, namelijk het waterverbruik en de bijbehorende vervuiling, eerst aangepakt zouden worden. Dat verklaart ook waarom er in eerste instantie niet gekozen is voor biokatoen. Dat zou de finale kostprijs te hoog maken waardoor de toegankelijkheid voor de consument in het gedrang zou komen. Geloofwaardigheid van de duurzame claims en toegankelijkheid stonden bij de ontwikkeling van deze collectie centraal.

Eco Wash

Het ecologische wasprocédé dat Atelier Noterman gebruikt, vereist slechts 16 liter water. Ter vergelijking, een ‘normaal’ bleaching proces gebruikt honderden liters water. Bovendien wordt deze 16 liter gerecycleerd en opnieuw gebruikt in het proces waardoor het eigenlijk een nuloperatie wordt. Bovendien  worden er geen toxische stoffen gebruikt tijdens dit wasproces.

Chitosan

Om jeans haar typische indigo kleur te geven, wordt meestal PVA (polyvinylalcohol) gebruikt. Dit PVA wordt als lijm gebruikt om de kleurstof te fixeren maar komt op die manier ook in het milieu terecht. Atelier Noterman gebruikt in haar proces chitosan als fixeermiddel. Dit is een natuurlijke stof afkomstig van het exoskelet van schaaldieren. Een gedeelte van de grondstof om chitosan te maken komt trouwens van restaurant de Oesterput in Blankenberge, dat gebruikte mosselschelpen en het exoskelet van kreeften hiervoor apart verzamelt.

Heel het productieproces van de denim (bleken, wassen, kleuren) wordt door de Italiaanse partner ItalDenim gedaan. Hun fabriek is overigens volledig energie-passief. Het maken van de jeans vindt vervolgens in Portugal plaats. Alle partners werden trouwens op voorhand uitvoerig bezocht door Luc de Maeght en Gert De Mangeleer, sterrenchef en gezicht van de collectie.

‘Smart Zip Fly’

In totaal heeft Atelier Noterman 7 wassingen in slim en regular fit in haar Detox Denim gamma. Elk van die modellen heeft ook een speciale en unieke sluiting. Blijkbaar is het zo dat mannen het liefst hun jeans met een ritssluiting willen, maar vinden de meeste mannen een sluiting met knoppen mooier. De ‘Smart Zip Fly’ beantwoordt deze verzuchting door beide te combineren. De jeans gaat open en dicht met een rits maar lijkt een knoppensluiting te hebben.

Next level

Er gebeurt veel in de wereld van de duurzame jeans, en dat is maar goed ook gezien het grote verbeterpotentieel. Ook Atelier Noterman is al weer volop bezig met een volgende stap waarbij ze denim willen maken zonder katoen. Het is nog even wachten op de lancering, maar wij kijken er alvast naar uit!

Een Detox Denim kost 160 euro en is onder andere te koop bij Princess Blue (Antwerpen), Winch Store by Tiffanys (Gent) en Lutex (Hasselt). Meer informatie vind je op hun website.