Bij autodelen denken de meesten onder ons wellicht spontaan aan Cambio. Sinds een goed jaar is er echter met Bolides een uitdager op de markt. Voorlopig nog enkel in Antwerpen en Kontich, maar de ambitie is om tegen het einde van dit jaar ook een aantal andere centrumsteden te veroveren.

Bolide TessAangezien ik sinds een paar weken zonder auto zit en er soms toch niet aan ontkom een auto te moeten gebruiken om naar afspraken te gaan, besloot ik Bolides eens te testen. Bolides werd opgericht in 2013 en na een proefproject in de Antwerpse wijk Zurenborg opgeschaald tot andere wijken in Antwerpen. Van zodra er namelijk 40 mensen van een zelfde buurt op de website hun virtuele vlag planten stelt Bolides ook in deze wijk auto’s ter beschikking.

Bij Bolides zetten ze in op gemak en flexibiliteit. Na eenmalige registratie op de website waar je je aansluit bij een wijk, betaal je nadien enkel voor effectief gebruik. Deze gebruikskost is 7,5 euro per uur en 0,145 euro per gereden kilometer. Hierbij is alles inbegrepen van verzekering tot brandstof en parking in de “thuiswijk” van de auto. De auto mag je namelijk na gebruik eender waar terug in de wijk parkeren.

Het hele proces van reservatie tot het lokaliseren van de auto als het openen en sluiten van de auto doe je via de Bolides app (zowel voor iOS als Android). Na het instappen kan je dus gelijk wegrijden, wat in het begin wel een raar gevoel is. Omdat de batterij van mijn iPhone vaak het einde van de dag niet haalt, had ik wel op voorhand schrik om ergens tijdens of na de rit met een lege batterij te zitten en de auto niet meer te kunnen opendoen of starten. Gelukkig bleek deze vrees ongegrond daar er in de auto ingebouwde opladers voor verschillende types smartphone werden voorzien. Slim!

Voorlopig bestaat de vloot Bolides uit volledig uitgeruste Audi A1 ‘s (met o.a. inclusief ingebouwde navigatie). Elke auto heeft ook een naam waardoor je de auto ook makkelijk kan herkennen. Net voor het instappen vraagt de app je ook om even de properheid van de auto te beoordelen. Netheid is namelijk ook iets waar ze bij Bolides veel belang aan hechten.

Ik was in ieder geval aangenaam verrast door het gemak van Bolides. Na registratie op maandag kon ik al bijna gelijk een auto reserveren en ook mijn gebruikservaring zelf was heel erg positief. Hier en daar kampen ze nog met kleine technische probleempjes (vooral als gevolg van de laatste iOS update) maar door het aanbieden van goed uitgeruste stijlvolle auto’s en in te spelen op flexibiliteit, gebruiksgemak en netheid ben ik er van overtuigd dat dit wel eens een manier kan zijn om autodelen voor een breder publiek aantrekkelijk te maken.

Meer informatie vind je op de website van Bolides.

Autodelen 2.0 met Bolides
Je betaalt enkel voor het gebruikSnel en makkelijk te reserverenGoed uitgeruste autoSmartphone laders aanwezig in de auto
Soms nog wat problemen met de app
3.7Overall Score
Duurzaamheidsgehalte
Gebruiksvriendelijkheid
EcoLifestyle-factor
Prijs