Met ‘Babylone’ Bier gaat het Brussels Beer Project 7000 jaar terug in de tijd. Meer bepaald naar het Babylonische Rijk waar vloeibaar, gefermenteerd brood de voorloper was van bier. Al zorgen ze wel voor een hedendaagse twist.

Het Brussels Beer Project werd opgericht in 2013 en wil een frisse wind laten waaien in de naar eigen zeggen conservatieve Belgische bierwereld. Dat doen ze door voortdurend te innoveren op basis van samenwerking en co-creatie. Hun #BeerForLife crowdfunding campagne, waarbij elke investeerder  voor 160 euro voor de rest van z’n leven jaarlijks 12 bieren krijgt, was een groot succes. Met het opgehaalde geld financierden ze vorig jaar hun eigen brouwerij in de Dansaertwijk.

Via samenwerking met brouwers van over heel de wereld maken ze in hun brouwerij ongeveer 20 originele nieuwe creaties per jaar. Uit deze nieuwe creaties kiest hun community dan elk jaar een bier dat een vaste plaats in het gamma verdient en waarvan de productie opgeschaald wordt.

Een van de recepten die sinds vorig jaar in het gamma zit is Babylone bier. Dit bier wordt gemaakt van onverkocht, maar dagvers brood dat opgehaald wordt bij Delhaize. Het brood wordt tot meel verwerkt en vervangt een deel van het graan in het bier. Met 500 kg opgehaald brood kunnen ze op die manier 4000 liter bier brouwen. Andere ingrediënten zijn mout, gerst en nieuwe hopvariëteiten. Het is een amberkleurig bier en heeft een alcoholpercentage van 7%.

Zelf moet ik het bier nog proeven, maar naar eigen zeggen is het een bier met een “absoluut verrassend karakter, wat explosief in de neus met een exotisch kantje, enkele heerlijke toetsen van geroosterd brood en een volle bittere smaak”.

Babylone bier kost 1,89 euro per flesje van 33 cl en is onder meer te koop bij Delhaize. Meer informatie vind je op de website van het Brussels Beer Project.