Ondergoed kan vuil zijn, letterlijk en figuurlijk. Dat is wat Peter van Akkeren, een van de oprichters van Saint Basics in 2008 ertoe aanzetten om ondergoed “opnieuw uit te vinden”.

Toen ik een tijdje terug een nieuwe lading boxers wilde gaan kopen, vielen me twee dingen op: er is een ongelooflijk groot aanbod en boxershorts zijn eigenlijk best duur. In dat grote aanbod was het trouwens moeilijk om duurzame exemplaren te vinden wat ik behoorlijk bizar vond. Kledij van biologisch katoen is al behoorlijk ingeburgerd, maar duurzaam ondergoed, stukjes textiel die je nota bene heel erg dicht op je huid draagt, is nog eerder een uitzondering. Gelukkig zijn er toch een paar bedrijven die van duurzaam ondergoed hun missie hebben gemaakt, en het Nederlandse Saint Basics is er een van.

SaintBasics_1

De ondergoedcollectie van Saint Basics is vrij van kinderarbeid, oneerlijke handel en gifstoffen. Zo komt het GOTS gecertificeerde katoen uit Turkije en wordt het ondergoed in een atelier in Portugal gemaakt. Door de hele keten in eigen beheer te houden, kunnen ze de kwaliteit en duurzaamheid van de producten beter borgen. Bovendien zijn hun basics ook goedkoper dan merkondergoed doordat er geen tussenhandel betrokken is.

Op dit moment is er enkel nog een zwarte en witte collectie, maar afgelopen april lanceerden ze een succesvolle crowdfunding campagne om een toekomstig aanbod in kleur te financieren. Dat ze op slechts 12 dagen 150 000 euro bij elkaar kregen bewijst de betrokkenheid van het grote publiek en het potentieel dat er nog ligt in duurzaam ondergoed.

Tops en T-shirts zijn te koop vanaf 33 euro per pak van 2 stuks. Slipjes en boxers zijn te koop vanaf 25 euro per pak van 2 stuks. Meer informatie vind je op de website van Saint Basics.