Op dit moment vindt de jaarlijkse hoogmis van het boek, de Boekenbeurs, plaats in Antwerpen. Bezoekers worden om de oren geslagen met een gigantisch aanbod aan boeken. Boeken die doorgaans slechts eenmaal zullen gelezen worden, waarna ze voor jaren in het boekenrek belanden. Het gespecialiseerde platform Books in Belgium wil het voor iedereen makkelijk maken om tweedehandsboeken te kopen en verkopen.

Zowel Annelien als ikzelf zijn grote boekenliefhebbers. Onze verhuis vorig jaar was een confrontatie met de hoeveelheid boeken die we over de jaren verzameld hadden. Regelmatig komen daar ook nog nieuwe titels bij. De meeste van die boeken zijn maar één keer gelezen, sommige zelfs nog nooit. Met een schaars wordende schapruimte liggen er ondertussen ook al veel boeken in onze berging stof te vergaren. Het moment waarop ik in de berging over een hoeveelheid boeken struikel en al vloekend ‘en nu is het genoeg!’ denk, komt dus steeds dichter bij. Maar wat dan? Eén voor één alles fotograferen en op een tweedehandswebsite zetten? Ik word al moe als ik er aan denk.

Dat was wellicht ook een herkenbare situatie voor Dieter Byttebier en Michael van den Reym. Deze twee ondernemers ontwikkelden en lanceerden dit jaar een gespecialiseerd platform waarop iedereen eenvoudig en veilig tweedehands boeken kan kopen en verkopen. Books in Belgium ziet eruit als een webshop waarop je als koper eenvoudig boeken kan zoeken en bestellen. Books in Belgium handelt hierbij als tussenpersoon en regelt het betalingsverkeer wat de veiligheid voor de gebruikers garandeert. Op dit moment biedt het platform al meer dan 170 000 boeken aan.

Het platform ziet er uit als een normale webshop

Het platform ziet er uit als een normale webshop

Het verkopen van boeken maakt Books in Belgium eenvoudig doordat je als verkoper, nadat je een profiel hebt aangemaakt, eenvoudig kan zoeken op titel of ISBN nummer. Hierdoor vult het platform automatisch alle informatie aan waardoor je enkel zelf nog een prijs moet bepalen en de staat van het boek moet aangeven. De zoekertjes worden verder automatisch beheerd en ook van de administratieve afhandeling moet de verkoper zich weinig aantrekken. Enkel het versturen van verkochte boeken moet je zelf doen. Het online zetten van een boek is gratis, bij een geslaagde verkoop ontvangt de verkoper tot 91% van de verkoopprijs.

Meer informatie vind je op de website van Books in Belgium.