Een vloerkleed kan met één vingerknip een woonkamer in een volledig andere sfeer laten baden. Het project “Carpet of Life” tovert jouw stapels oude kleren om tot een origineel, handgemaakt tapijt.

“Een vrouw wilde een origineel aandenken aan haar huwelijk en vroeg elke gast om een kledingstuk mee te brengen naar het feest. De zakken vol kleren werden omgevormd tot een wondermooi tapijt dat nu in de woonkamer van het koppel ligt”, vertelt Marion van Carpet of Life. Het idee is simpel: het hergebruiken van oude kleren (die je misschien niet durft weg te gooien) tot vloerkleden die op een traditionele manier vervaardigd worden.

Dit non-profitproject werd samen met de Taragalte Foundation in het zuiden van Marokko. De tapijten worden in het Saharagebied met een grote zorgvuldigheid gemaakt. Niet alleen kunnen deze vrouwen hun creatieve kunsten met de wereld delen, zo wordt ook de typische manier van knopen “Boucherouite” als een stukje erfgoed bewaard.

Alles is toegelaten, van sweaters over sokken tot bedlinnen. Vooral dat laatste is handig als je een tapijt van een zekere omvang wil bestellen. Voor een groot vloerkleed van 210 op 260 cm heb je minstens 24 kilogram kledij nodig. De tapijten zijn beschikbaar in 4 maten en variëren in prijs van 395 euro tot 1425 euro. Maar aangezien je volledig zeker bent van een origineel tapijt is het zeker de investering waard.

Nadat je je stapel textiel verzameld hebt, maak je een afspraak met de mensen van Carpet of Life om jouw ontwerp te bedenken. Ze hebben een aantal vaste patronen, maar het staat je vrij om zelf je creatieve zieltje zijn werk te laten doen. Afhankelijk van het moment van het jaar en de transporttijden kan het 3 à 5 maanden duren eer je nieuwste aanwinst in je woonkamer ligt te pronken.

Meer informatie vind je op de website van Carpet of Life en op hun Facebookpagina.