Die tijd van de maand waarin we niet zo lief zijn voor onze omgeving kunnen we misschien wel lief zijn voor het milieu én voor onszelf. Het Nederlandse label Yoni lanceert maandverbanden, tampons en inlegkruisjes uit biokatoen zonder chemische ingrediënten.

Mariah en Wendelien zijn de twee Nederlandse vrouwen achter het label “Yoni”. Toen Mariah te horen kreeg dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had, kreeg ze de raad om in de toekomst voor biokatoenen producten te kiezen.

Samen met Wendelien trok ze op onderzoek uit en ontdekten ze dat de meeste maandverbanden en tampons heel wat chemische, synthetische producten bevatten. Het stootte hen vooral tegen de borst dat dit alles binnen de Europese regelgeving valt, terwijl niemand weet met welke “vuiligheid” vrouwen elke maand in contact komen. Iets wat ze met Yoni drastisch willen veranderen.

Dankzij een crowdfundingproject haalden de dames de nodige centjes binnen én zijn hun producten nu te verkrijgen. De tampons, inlegkruisjes en maandverbanden zijn vervaardigd uit biologisch katoen, een hypo-allergene en ademende stof. De achterkant en de verpakkingstasjes van de maandverbanden en inlegkruisjes zijn gemaakt van bio-plastic, afkomstig van maïzena. En wees gerust, je hoeft niet te vrezen voor een overload aan “geitenwollensokkengedoe”, want het gebruik is net hetzelfde als bij hun traditionele tegenhangers.

De producten zijn een klein beetje duurder dan de merkproducten die we kennen. Al is dit een kleine inspanning om je lichaam te vrijwaren van schadelijke stoffen.

Een pakje maandverband (10 stuks) kost 3,99 euro. Voor meer informatie en andere producten kan je terecht op de website van Yoni.