Je kan op de markt reeds kits kopen waarmee je je fiets kan ombouwen tot een elektrische, maar deze innovatie biedt meer. Geen gedoe meer met accu en kabels, hier komt het “Copenhagen Wheel”!

Het “Copenhagen Wheel” werd ontwikkeld door de slimme jongens en meisjes van het SENSEable City Lab van MIT in samenwerking met de stad Kopenhagen, een stad die zich de laatste jaren meer en meer wil profileren als fietsstad. Het idee is even simpel als geniaal. Door eenvoudigweg je achterwiel te vervangen door het Copenhagen Wheel transformeer je je fiets in een elektrische. Alles is geïntegreerd in het wiel. Zelfs de batterij!

copenhagen-wheelDe besturing van de elektromotor gebeurt dus niet via kabels van aan het stuur. Het Copenhagen Wheel detecteert automatisch hoeveel kracht het moet bijgeven. Zo krijgt de fietser automatisch een duwtje in de rug bij moeilijkere stukken. Wil je toch de motor besturen dan kan dat via hun smartphone app. Via een draadloze verbinding met het wiel kan je met deze app de geleverde kracht zelf regelen alsook routes en statistieken over je fietsprestaties bijhouden. Je kan er zelfs je wiel mee vergrendelen.

De ingebouwde 48V lithium batterij slaat energie op bij het bergaf rijden en bij het remmen, wat bij een normaal (automatisch) gebruik van het Copenhagen Wheel voldoende zou moeten zijn. Bij een intensiever gebruik kan je het wiel ook gewoon aan het stopcontact opladen. De batterij volledig opladen duurt ongeveer 4 uur en levert een bereik op van 50 km.

Het “Copenhagen Wheel” kost 994 dollar en kan je bestellen via deze website. De verwachte leverdatum van de eerste examplaren is voorzien voor het einde van 2014.