Eigenaar van een oude communiefiets die ligt weg te roesten in de berging maar waar je geen afscheid van kunt nemen?  Of ben je gewoon op zoek naar een unieke fiets? Bij Cyloop ontwerpen en verkopen ze fietsen of remixen ze je eigen fiets tot een uniek exemplaar. Wij hadden een gesprek met initiatiefnemer Wouter Ulburghs.

Wanneer ben je begonnen met Cycloop? Hoe ben je op het idee gekomen?
“Ongeveer twee jaar geleden besliste ik om mijn passie voor de fiets om te zetten in Cycloop. De basisgedachte komt uit overtuiging dat mensen meer zouden moeten fietsen, maar met de vaststelling dat veel mensen voor een deel tegen hun zin fietsen omdat ze geen fiets vinden die bij hen past.”

Waarom heb je besloten om niet zozeer fietsen te herstellen, maar ze een echt tweede leven te geven?
“Er zijn genoeg goede fietsherstellers, daar kan ik weinig meerwaarde bieden en daarom doe ik geen pure herstellingen. Ik richt me op de speciale emotionele band die sommige klanten met hun fiets hebben en daar speel ik dan op in. Doordat ze een bepaalde waarde hechten aan hun fiets zullen mensen meer fietsen en hun fiets waarschijnlijk ook langer gebruiken.

In tegenstelling tot de meeste producten die ons vandaag omringen, is de fiets eigenlijk een product dat een zeer lange levensduur heeft. Maar de fiets van de communie of van “den bompa” kan dan nog wel goed rijden, hij is niet meer up-to-date met de stijl van de fietser zelf. Daarom doe ik niet aan pure restauratie, maar combineer ik de bestaande fiets met de nieuwe stijl die de fietser voor ogen heeft.”

Wat is tot nu toe je leukste/gekste/grootste make-over geweest? En waarom?
“Dat is moeilijk kiezen want meestal is het verhaal erachter zeker zo leuk als het fietsproject zelf. De fiets voor Soeper, die in Mechelen met de fiets soep rondbrengt, was een leuke opdracht met veel extra uitdagingen. Ik heb recent ook een tweede fiets mogen maken voor een klant omdat zijn zoon steeds met zijn eerste coole Cycloop-fiets weg was. De fiets die ik in de reportage voor 1000 Zonnen mixte voor Lotte was van haar vader voor haar vriend, ook een tof voorbeeld. Dan zijn er natuurlijk ook een hele reeks mooie racefietsen die ik deed.”

Hoe komen mensen bij jou terecht? Wat zijn doorgaans hun redenen om bij jou aan te kloppen?
“Meestal via de website of omdat ze iemand kennen of zagen rijden met een Cycloop-fiets. Vaak zijn ze op zoek naar een unieke fiets die aansluit bij hun stijl of hebben ze een fiets die ze liever niet wegdoen, maar toch meer mee willen doen dan louter restaureren.”

Zijn mensen klaar voor projecten als deze? Heb je soms nog moeite om aan mensen uit te leggen wat jij extra biedt?
“Wel in België leeft nog een vreemde fietscultuur. De koers is heel populair, maar een fiets gebruiken voor alledaagse verplaatsingen doen we nog te weinig. Vreemd is bijvoorbeeld ook dat hier bij een koersfiets het prijskaartje geen bezwaar is, maar bij een goede stadsfiets of bakfiets wel. Dat is in landen als Nederland of Duitsland en zeker Denemarken helemaal anders. Maar zoals de bewustwording voor design ook hier oprukt, zal ook de aandacht voor mooie fietsen groeien. Mensen hebben soms wel moeite om in te schatten dat ze bij Cycloop een relatief betaalbare en opvallende fiets kunnen kopen en geen standaard bandwerk uit het grootwarenhuis.”

Meer info over Cycloop vind je op hun website