Kraakverse en lokale producten aan een eerlijke prijs rechtstreeks van de boer en daarbij ook nog eens de sociale banden rond voedsel versterken. Dat is kort samengevat wat “Boeren & Buren” wil realiseren.

Boeren & Buren is een platform dat consumenten en lokale producenten zowel online als offline samenbrengt. Het werd 5 jaar geleden opgericht in Frankrijk en is sinds vorig jaar ook actief in België. Ondertussen hebben ze in beide landen al meer dan 150 000 leden.

Je wordt buur door je aan te sluiten bij een lokale “Buurderij”. Nadien kan je rechtstreeks via het platform online bestellen bij de boeren. Dit doe je wanneer en hoe vaak je wilt, zonder minimumbestelling, vaste pakketten of abonnement. Op het moment dat de producten verdeeld worden, ontmoeten de buren en boeren elkaar tijdens een wekelijkse boerenmarkt op de Buurderij.

Als lid van een Buurderij zie je alle aangesloten boeren en krijg je meer informatie over hen en hun producten.

Als lid van een Buurderij krijg je alle aangesloten boeren te zien en ontdekt je meer informatie over hen en hun producten.

Om alles in goede banen te leiden, doet Boeren & Buren lokaal beroep op zogenaamde Buurderij-Verantwoordelijken. Zij staan in voor de communicatie met de producenten, het zorgen voor een gevarieerd aanbod en voor de uitbouw van een lokaal ledennetwerk. Mensen die zelf een Buurderij in hun buurt willen oprichten, kunnen zich via hun website aanmelden als kandidaat-verantwoordelijke.TL210_LRQD_stcyrdourdan_120614_0018.jpg

Dankzij de korte keten, ontvangen boeren 83,3% van de verkoopprijs van hun producten. Dat is vele malen meer dan wat ze via de reguliere verkoopkanalen voor hun producten ontvangen. De gemiddelde afstand die de producten van de deelnemende boeren in België afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 32 kilometer. Aangezien ze geen dagen onderweg zijn, kan je dus rekenen op een gegarandeerde versheid. Ondertussen zijn er een 70-tal Buurderijen in België, waarvan ongeveer 20 in Vlaanderen.

Voor meer informatie, om te kijken of er al een Buurderij in je buurt is of om er zelf een op te starten kun je terecht op de website van Boeren & Buren.