Een elektrische plooifiets die zichzelf met kinetische energie oplaadt tijdens het rijden? Het Oostenrijkse VELLO lanceert op dit moment via Kickstarter deze wereldprimeur.

Plooifietsen zijn ondertussen toch al enkele jaren een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld. De één al excentrieker dan de andere (lees hier ons stukje over de Strida MAS). Op het vlak van elektrische fietsen hebben er de laatste jaren veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo schreven we bijvoorbeeld eerder al over het Copenhagen Wheel en de Urban Nomad. Aan dit rijtje kunnen we nu de VELLO BIKE+ toevoegen. Zij lanceren de allereerste zelf-opladende plooifiets. Dat lees je goed, zelf-opladend, er komt met andere woorden geen stopcontact aan te pas.

Het ontwerpersduo Valerie Wolff en Valentin Vodev richtten VELLO BIKE op in 2014. In 2015 brachten ze hun eerste plooifiets op de markt. Deze slim ontworpen, eenvoudig op te plooien lichtgewicht fiets werd bovendien bekroond met de Red Dot design award. Amper een jaar later lanceren ze nu de VELLO BIKE+.

Het unieke aan deze elektrische plooifiets is dat de ingebouwde lithium-ion batterij steeds opnieuw volledig opgeladen wordt tijdens het fietsen. Dat gebeurt via een geïntegreerd KERS-systeem (Kinetic Energy Recovery System) dat de energie van het trappen en remmen recupereert. Deze recuperatie is buiten de trapsnelheid ook afhankelijk van de hellingsgraad van de weg. Het ‘motor-management-systeem’ past zich automatisch aan aan de omstandigheden om de batterij steeds voldoende opgeladen te houden. Je kiest zelf de mate van ondersteuning die de 250W motor moet leveren. Van zodra je stopt met trappen stopt de motor ook met bijduwen. Zonder veel moeite ondersteunt de BIKE+ je tot 25km/u met een eindeloos bereik in de ‘self-charging mode’. In tegenstelling tot andere e-bikes, kan je ook makkelijk fietsen als je de motorondersteuning uitschakelt. Met een gewicht van 12kg blijft het ook een behoorlijk licht plooifiets.

Op dit moment loopt een succesvolle crowdfunding campagne op Kickstarter waar het bedrijf al bijna 200 000 euro heeft opgehaald. Je kan je VELLO BIKE+ reserveren vanaf 1599 euro. Verwacht wordt dat de eerste BIKE+ plooifietsen geleverd worden in maart 2017.

Meer informatie over VELLO BIKE vind je op hun website.