Een smartphone die even performant is als de meest populaire concurrenten maar die wel dusdanig ontworpen is met respect voor mens en milieu. Afgelopen week kondigde Fairphone haar nieuwste model aan.

Sinds de oprichting van Fairphone in 2013 gaat het erg hard voor het Nederlandse bedrijf. Ontstaan vanuit de ambitie een “eerlijke” smartphone te willen kunnen maken, verkochten ze van hun eerste model 60 000 stuks. Met de Fairphone 2 bouwen ze nu voort op de ingezette initiatieven van de eerste Fairphone, zoals het gebruik van tin en tantalium uit conflictvrije mijnen in Congo, investeringen in een welzijnsfonds voor werknemers bij de productiepartner in China en verbetering van het in Ghana opgezette programma voor de recyclage van elektronisch afval. Door met hun nieuwe model nu ook te investeren in een eigen ontwerp, zetten ze weer een stap dichter richting hun ambitie van “eerlijke elektronica”.

Door het hele ontwerp nu zelf vorm te geven, krijgt Fairphone een beter overzicht van de productie- en distributieketen, en is zij beter in staat te zorgen voor transparantie en positieve maatschappelijke effecten. Daarnaast is de Fairphone 2 ontworpen om langer mee te gaan. Niet alleen is de telefoon schokbestendig (zonder extra beschermhoesje!) tot op een valhoogte van 1,85m, de telefoon is ook modulair opgebouwd. Zo kan je het apparaat zelf eenvoudig openen en de meest voorkomende reparaties uitvoeren zoals het vervangen van scherm, camera, luidspreker of ontvanger. Dit in tegenstelling tot bij andere smartphones die vaak erg duur zijn om te (laten) repareren.

Wat betreft functionaliteiten, draait de Fairphone 2 op Android 5.1 en is hij uitgerust met een hoogwaardig 5″ HD LCD scherm, 8 megapixel camera, plaats voor 2 SIM-kaarten, 32GB geheugen en met plaats voor een extra geheugenkaart (klik hier voor uitgebreide specificaties). Hij hoeft dus zeker niet onder te doen voor de conventionele smartphones op de markt.

In de komende maanden zal Fairphone verdere informatie over de nieuwe telefoon blijven geven, waaronder een kostenspecificatie en uitgebreide leverancierslijst. Ook deze keer kiezen ze voor het gebruik van voorverkoop tijdens de eerste maanden. Daarbij wordt klanten gevraagd hun telefoon vooruit te betalen om de productie te helpen financieren en Fairphone onafhankelijk te houden. De voorverkoop begint deze zomer en de eerste telefoons zullen naar verwachting in de herfst geleverd worden. Ik weet het in ieder geval zeker dat als mijn iPhone het begeeft, de Fairphone in de plaats komt!

De Fairphone 2 kost naar verwachting 525 euro en is te bestellen vanaf deze zomer. Meer informatie over de lancering van de Fairphone 2 vind je op hun website.