In “De Keuze van…” vragen we aan bekende en minder bekende mensen naar hun 3 favoriete eco lifestyle producten, concepten of adresjes die ze graag met jullie willen delen. Belgisch Olympisch zwemmer Pieter Timmers behaalde een paar weken geleden nog brons op het EK Zwemmen in Berlijn op de 4x200m aflossing. Vandaag maakt hij tijd voor zijn keuze!

De steigerhouten boekenkast is nog volop in productie

Boekenkast in steigerhout

Ik had al langer het idee om zelf een boekenkast te maken, maar door tijdsgebrek stond dit on hold. Nu ik even vakantie heb na het Europees kampioenschap, ben ik meteen begonnen. Nadat ik wat schetsen en tekeningen had gemaakt ben ik op zoek gegaan naar geschikt hout. Omdat het een grote kast wordt van 2,5m hoog moet het stevig hout zijn. Steigerhout voldeed perfect aan onze eisen. Het zijn gebruikte planken (3-5 cm dik) die in de bouw gebruikt worden om stellingen mee te maken. Deze planken hebben tijden in weer en wind gelegen wat voor de specifieke grijze kleur en de robuuste uitstraling zorgt. Deze planken kunnen dus perfect dienen in een tweede leven tussen de vele boeken van mijn vriendin. Hopelijk zijn mijn schrijnwerkerskunsten even goed als mijn zwemprestaties en dan komt die boekenkast helemaal in orde!

Steigerhout vind je oa bij Rawcreations. Meer info vind je op hun website.

Nike reuse a shoe

Reuse a Shoe (Foto Nike)

Nike Considered

Een hele tijd terug las ik het boek van Braungart en McDonough over Cradle to Cradle. Dit is gebaseerd op het “afval is voedsel” principe en op het feit dat alle materialen, die in één product gebruikt worden, in een ander product zonder kwaliteitsverlies opnieuw toegepast moeten kunnen worden. Dit heeft mij fel geïnspireerd en ik was niet de enige. Nike heeft ondertussen al heel wat mooie producten onder de naam Nike Considered op de markt gebracht. Ze designen nieuwe producten om te kunnen recycleren en zo kunnen gebruikers hun oude producten terugbrengen, die op hun beurt gebruikt worden om nieuwe producten mee te maken. Van de rubberzolen worden atletiekpistes gemaakt, van plastic flessen worden voetbaltruitjes gemaakt, etc. Ze kijken naar het hele plaatje om de ‘voetafdruk’ van hun producten zo klein mogelijk te houden. Ze verwoorden het mooi met: “There is no finish line for environmental efforts, we can always go further””

Meer informatie over Nike en haar duurzame innovaties vind je terug op hun website.

 

 

"Den Opa" in zijn moestuin

“Den Opa” in zijn moestuin

Groenten uit eigen tuin

Mensen die mij kennen, weten dat ik zeer veel eet en het liefst van al lekker en gezond. Ik was onlangs met de opa van mijn vriendin Elle, boontjes gaan plukken in zijn moestuin. Zelf je groenten oogsten is niet alleen leuk, sociaal en ontspannend, het is ook goedkoop en vooral ontzettend lekker! Er is bijzonder veel verschil tussen boontjes van de supermarkt en die van “den opa”. Niets beter dus dan groenten uit de eigen tuin!