Een lege muur in de living, een gebrek aan kastruimte in de slaapkamer of gewoon zin in wat kleur in huis? Zoek wat oude fruitkistjes bijeen, kies een kleurtje en ga aan de slag!

In onze woonkamer hadden we het probleem van de lege én nutteloze muur. Er hing een dartsbord dat nooit gebruikt werd. Maar er viel heel wat meer te doen met deze witte muur. Tom had al even zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en “iets met kistjes” te doen. Het upcyclen, een nieuwe bestemming geven aan oude/versleten/vergeten dingen, van fruitkistjes was dus het plan. Zo hadden we niet alleen een leuk designobject in onze woonkamer hangen, we konden er ook wat gerief in kwijt.

Sommige brocanteverkopers durven vele euro’s te vragen voor oude kistjes, laat je dus niet meteen inpakken. Wij zochten en vonden ze bij Eric van Houten Tonnen in Sint-Lenaarts. Hij leek de kistjeshype alvast erg lollig te vinden. “Eerst gooien mensen ze weg en nu willen ze er geld voor betalen om ze terug te krijgen.”

Geef de kistjes een leuk kleurtje.

Geef de kistjes een leuk kleurtje.

Een extra tip bij het selecteren van de kistjes: ga niet enkel op de leuke vorm of kleur af. Kijk ook of ze stevig zijn en of het hout nog ok is. Je wilt namelijk niet dat het kistje het na een week begeeft, niet waar? Met een kritisch oog kozen wij er vijf uit.

Afhankelijk van hoe je interieur eruit ziet, kan je de kistjes naar believen behandelen. Wij kozen ervoor om drie van onze kistjes te schilderen met limoengroene verf. De andere hielden we in hun originele staat. Belangrijk is het schoonmaken van de kistjes. Aangezien het echte, originele fruitkistjes zijn, zit er nog heel wat vuiligheid tussen de plankjes. Goed schrobben én voldoende laten uitdrogen. Bij een gebrek aan geduld, dat was het geval bij mij, kan je ook de haardroger raadplegen.

Zoek vervolgens een leuke compositie, koop wat vijzen (twee bleken voldoende te zijn per kistje) en bevestig ze aan de muur. Wie zich niet wil wagen aan boren, kan de kistjes ook gewoon stapelen. Bonne chance!