Heb je nog ergens een gedateerde of gebroken vaas waar je geen blijf mee weet, maar waar je geen afscheid van kan nemen? Misschien kan je ze wel een nieuw leven geven als nachttafeltje. In het boek “Upcycling” van Evy Puelinckx staat stap voor stap uitgelegd hoe. Dankzij Evy mogen we dit met jullie delen. Aan de slag!

vaas wordt nachttafelWat heb je nodig?

– oude vaas
– wijnkistje
– plastic drankflesje (0,5 l)
– spijkertjes
– schroef, rondel, bout
– universele grondverf
– lakverf
– werkgerief: hand- of wipzaag, boormachine, hamer, lakverfroller en verfbakje

Aan de slag!

Door een wijnkistje te gebruiken als bovenblad heb je ook de mogelijkheid om dingen op te bergen. Als je dat niet nodig vindt kan je ook gewoon een houten plankje gebruiken. Zaag met de hand- of wipzaag één zijkant van het wijnkistje open, dat wordt de voorkant. Timmer daarna de bovenkant van het wijnkistje vast met een paar kleine spijkertjes. Drie tot vijf per kant zouden voldoende moeten zijn. Gebruik hiervoor best heel fijne spijkertjes om te vermijden dat het hout barst.

Boor met de houtboor aan de onderkant van het kistje een gaatje in het midden. Neem als diameter van de boor dezelfde diameter als die van de schroef die je gebruikt. Vervolgens kan je het kistje in de kleur van jouw keuze verven. Door de vaas in dezelfde kleur te verven maak je er één geheel van. Zet eerst een witte grondlaag met universele grondverf voor een goede hechting (deze grondverf kan je zowel op hout, metaal als keramiek gebruiken) en daarna een laklaag in een kleur naar wens. Laat alles goed drogen.

Boor een gaatje met dezelfde diameter als het schroefje door het dopje van het plastic flesje. Wanneer alles droog is, bevestig dan het plastic dopje aan de onderkant van het kistje door het schroefje door het gaatje van het kistje te steken. Schroef het vast met de bout. Vul het plastic flesje met zand en draai het in het dopje. Laat nu het kistje met het flesje in de vaas zakken. Het gevulde flesje zorgt voor extra gewicht zodat het bovenblad niet van de vaas valt. Et voilà!

IMG_4285

Veel meer DIY-tips vind je in het boek “Upcycling, afval wordt design” van Evy Puelinckx. Het boek kost € 24,99 en is oa te koop via Bol.com.

Je kan Evy ook volgen op haar Facebookpagina “Het Vindingrijk“.