We zijn door de zon al behoorlijk verwend geweest deze zomer en nu het voor veel mensen ook effectief vakantieperiode is, is het het ideale moment om er ook maximaal van te genieten. Dat zonnecrème daarbij niet mag ontbreken spreekt voor zich, maar zijn er eigenlijk ecologische zonnecrèmes? En waar moet je dan op letten?

Met deze zomerse dagen zitten we met z’n allen het liefst zo veel mogelijk buiten, en terecht. Het is een ideaal moment om onze voorraad vitamine D weer op peil te brengen. Dat we best niet onbeschermd doen en de warmste middaguren van de dag beter vermijden hoef ik hier niet meer uit te leggen. Zonnecrème zorgt er voor dat de voor ons schadelijke UVA- en UVB-straling wordt geneutraliseerd.

Als we onszelf insmeren wordt de zonnecrème geabsorbeerd door onze huid. De meeste zonnecrèmes op de markt zijn echter op chemische basis met als gevolg dat ook gevaarlijke chemische stoffen zoals bijvoorbeeld oxybenzone, parabenen en synthetische geurstoffen ons lichaam binnendringen. Zo worden ze opgenomen in het bloed, zijn ze van invloed op de hormoonhuishouding, beïnvloeden ze de moedermelk of lokken allergische reacties uit. Klinkt allesbehalve gezond dus.

Zijn er dan alternatieven? Wel, jammer genoeg nog niet veel. Er zijn wel zonnecrèmes die op basis van mineralen gemaakt zijn. Deze bevatten vaak zinkoxide of titanium-dioxide. In tegenstelling tot de synthetische crèmes, reflecteren de minerale crèmes de UV-stralen. De synthetische crèmes absorberen de straling en breken ze af. Hierdoor komt het ook dat je synthetische zonnecrème regelmatig terug moet aanbrengen omdat de crème na verloop van tijd verzadigd geraakt. Een minerale zonnecrème hoef je maar één keer aan te brengen. Daarnaast kan je je lichaam ook van binnenuit beschermen tegen de zon door een goede voeding. Anti-oxidanten (in oa fruit, groenten, thee) en Omega-3 (in oa vis, noten) zorgen er namelijk voor dat je huid minder snel verbrand en verlagen het risico op huidkanker.

LoveaWat kun je nu het beste kopen? Je kijkt best eerst naar het etiket om te kijken of er geen parabenen, oxybenzone, nano-deeltjes of synthetische parfums in zitten. Ga op zoek naar crèmes met zinkoxide of titanium-dioxide. De biologische en minerale zonnecrème van Lovea is een van de weinige crèmes op de markt die hier aan voldoet. De crème is ook waterbestendig en laat geen vettige laag of witte waas achter op de huid. Verder is er het Amerikaanse merk Badger dat zich vooral op kinderen richt maar heel erg moeilijk in Europa verkrijgbaar is. Ik kan alleen maar hopen dat het aanbod aan “ecologische” zonnecrèmes in de toekomst groter wordt want er ligt nog een groot potentieel lijkt mij.

Zonnecrèmes van Lovea zijn oa hier te koop en kosten tussen de € 15 en € 19, afhankelijk van de factor.