Met enkel een adres, een handleiding, een zak proviand en wat boeken trokken Annelien en ik afgelopen weekend naar een bos in het Nederlandse Wesepe om te overnachten in een zelfvoorzienend huisje. Even helemaal loskoppelen van de rest van de wereld heet dat dan.

The Hermit Houses is een initiatief van de Nederlanders Mark van der Net en Daniël Venneman. Het is hun droom om met The Hermit Houses een netwerk van zelfvoorzienende huisjes te realiseren, om op unieke locaties vrij en onafhankelijk te kunnen genieten van de natuur. Om dit te kunnen realiseren zochten ze vorig jaar via crowdfunding investeerders. Gewonnen voor het idee, investeerde ik en in ruil kreeg ik een overnachting in het huisje van zodra het gerealiseerd werd. Vorig weekend konden Annelien en ik dan als een van de eersten in dit zelfvoorzienende Hermit House overnachten. Een chalet-achtig huisje uitgerust met zonnepanelen, een houtkacheltje aangesloten op het douche-systeem, een ingegraven koelbox en een composteer WC, al klinkt eco-toilet wellicht iets beter.

Enkele dagen voor ons vertrek kreeg ik een mail met een handleiding van het huisje. Met termen als “pioniers”, “experimenteel karakter”, “eigen risico” en “veel plezier!” was het moeilijk inschatten wat te verwachten. Maar enthousiast waren we alleszins. Eens aangekomen op de prachtige locatie en na een eerste verkenning van het huisje merkte ik dat het enthousiasme bij Annelien wat onder druk stond. Door de overvloedige regen van de dagen voordien was de naast het huisje ingegraven koelbox boven komen drijven. Aan het gastenboek dat vol staat met tips van mensen die o.a. blij dat zijn dat ze hun kampeerstoeltje bijhadden heb je niet veel meer als je ter plaatse bent en die van jouw nog thuis staan. Al mocht dit dan nog eerder een vorm van “glamping” zijn, voor Annelien waren er toch net iets te veel 6- en 8-potige beestjes aanwezig om volledig ontspannen aan onze ervaring te beginnen.

HH2Een vliegenrol en wat geëxperimenteer met de aanwezige zitkussens later begon de charme van de omgeving en het huisje pas echt door te dringen. Op het gemak de weekendkrant lezen, hout hakken en vuur maken (oe yeah), een aperitiefje eten en drinken. Zalig. Zelfs een regenbui tijdens het eten  kon de sfeer niet verpesten. Het dikke bladerdek boven ons gaf voldoende bescherming en achteraf in het huisje met de grote klapdeuren wagenwijd open op bed nog wat praten en lezen benadert toch al heel dicht de ultieme gezelligheid. Na nog een laatste spin-sweep actie en het geven van de geruststelling dat die laatste spin die naar beneden gevallen was toch écht wel niet op of rond het bed gevallen was, vielen we met twee in slaap.

foto 2.JPGOndanks het feit dat de meeste mensen in het gastenboek schreven dat ze al rond 5 of 6 uur wakker waren, hadden Annelien en ik er geen moeite mee om toch een paar uur langer te blijven liggen. Na het ontbijt was het tijd om de handleiding nog eens open te slaan en het hoofdstuk “douche” te lezen. Het douche-systeem was namelijk aangesloten op de houtkachel. Die trekt door de warmte water aan vanuit het reservoir en verwarmt het. Via een handpomp kan je dan het warme water overpompen naar het reservoir boven de douchekop. Et voila, een warme douche! Zowel het hout hakken in boxershort, het verwarmen en overpompen van het water, als de douche zelf leverde weer een erg fijne ervaring op.

Ondanks het feit dat er dus nog kleine verbeterpuntjes waren, zo was de composteer WC ook niet het meest gezellige om vlak voor je vertrek op te ruimen, hebben we allebei wel erg genoten van ons dagje “unplugged”. Ook was het grappig om vast te stellen dat de taakverdeling tussen man en vrouw automatisch terug wat primitievere vormen aannam. Ons verblijf had gerust nog wat langer mogen duren, maar zelfs 1 nachtje gaf ons al een geweldig ontspannen vakantiegevoel. Dat de “cabin-culture” zoals de makers en bedenkers van The Hermit Houses het noemen zou aanslaan, daar ben ik wel van overtuigd. Het even kunnen wegvluchten en vrij en onafhankelijk van de natuur kunnen genieten in een modulair en zelfvoorzienend huisje is een behoefte die volgens mij alleen maar zal toenemen de komende jaren.

The Hermit Houses willen nu de ervaringen van de eerste overnachtingen gebruiken om het huisje nog beter te maken om het op termijn ook aan te kunnen bieden als relatief goedkoop zelfbouwpakket. Zelf overnachten kan dus voorlopig nog niet, maar hou gerust hun website in de gaten voor de verdere ontwikkelingen. Dat doen wij ook alvast!

HH1

HH3

DSC_0059

HH4

HH5

Hermit House