Aan chocolademerken en -variëten geen gebrek op de markt. Gelukkig zijn er ook steeds meer merken die niet alleen willen verrassen met hun smaak, maar ook een verschil willen maken met de manier waarop de chocolade geproduceerd wordt. Wij maakte een rondje langs een paar winkels en kwamen thuis met 3 merken die we hier graag voor jullie uittesten!

Tony's inside

Als eerste kochten we bij Rewind chocolade van Tony’s Chocolonely. Dit Nederlandse merk bracht haar eerste reep in 2005 op de markt en wil door het rechtstreeks aankopen van cacao bij boeren in Ghana en Ivoorkust richting 100% slaafvrije chocolade. Iets wat blijkbaar nog steeds geen evidentie is. We gingen voor de “Melk”- (hun allereerste reep en al het langste op de markt) en voor de “Melk, Karamel en Zeezout”-reep.

Bij Delhaize kochten we twee varianten van het Belgische merk New Tree. Naast het gebruik van biologische ingrediënten zetten ze ook in op het gezondheidsaspect. Dit doen ze niet alleen door het vet-, suiker- en caloriegehalte te verlagen, maar ook door toevoeging van vezels en andere heilzame ingrediënten. Bijvoorbeeld vlaszaadjes met een hoog omega-3 gehalte of druivenextract met antioxidanten. Dit alles zonder compromissen met betrekking tot de smaak. We kochten de “Quinoa” en “Speculoos (met lijnzaad)” om uit te proberen.

Als laatste kochten we bij Lombardia twee repen van het merk Lovechock. Zij gaan voor “Raw-foodisme”. In plaats van de cacaobonen op zeer hoge temperaturen te branden blijft bij Lovechock gedurende de gehele productie, van boon tot aan het eindproduct, de temperatuur onder 49ºC. Door de bonen niet te branden en koud te malen blijven ze rijk aan anti-oxidanten en andere krachtige stoffen. Bovendien wordt hun chocolade gemengd met zogenaamde “superfoods”. Wij gingen voor de “Goji/Orange”- en “Mulberry/Vanilla”-reep.

chocoladetestTot zover de facts. Uiteraard hebben we de verschillende merken en smaken ook vakkundig getest. Zelf ben ik een “hoe donkerder de chocolade, hoe beter”-fan . Annelien is dan weer eerder fan van de melkvarianten. Als absolute favoriet kwam Tony’s Chocolonely uit de bus. Bij Annelien de gewone melkreep en bij mij de originele combinatie met karamel en zeezout. Die laatste vond Annelien de minst lekkere van allemaal doordat het zout voor haar te fel doorsmaakte. Ik vond dit dan weer een hemelse combinatie. De “Quinoa” smaak van New Tree wist ons allebei te bekoren doordat de quinoa voor een lichte crunch zorgt. De twee repen van Lovechock hebben een erg intense cacaosmaak, iets wat liefhebbers zeker zullen appreciëren. Ik was alvast fan en daardoor staat de Goji/Orange bij mij ook op plaats drie.

Voor de volledigheid hier nog eens onze top 3:

Annelien: 1) Tony’s Chocolonely Melk   2) New Tree Quinoa   3) New Tree Speculoos
Tom: 1) Tony’s Chocolonely Melk Karamel Zeezout   2) New Tree Quinoa   3) Lovechock Goji/Orange

Een reep Tony’s Chocolonely (180 g) kost € 3,50 en is te koop bij Rewind.
Een reep New Tree (80 g) kost € 3,50 en is te koop bij Delhaize.
Een reep Lovechock (40 g) kost € 2,99 en is te koop bij Lombardia.