Robby Sallaets heeft groene vingers, een gigantische moestuin en een toffe blog “Groenten uit Edegem”. Wij klopten bij hem aan om hem uit te horen over zijn liefde voor zijn groentjes en welke tips hij voor ons in petto heeft.

Groenten groeien wel erg snel in de serre.

Groenten groeien wel erg snel in de serre.

Van waar komt die liefde voor de moestuin en zelf geteelde groenten?
“In de moestuin van mijn bompa zaliger heb ik eigenlijk ontdekt wat het verschil is tussen een tomaat uit de winkel en een zelfgekweekte tomaat die je recht van de plant eet en nog een beetje warm is van de zon. Hij had een heel grote moestuin en ik ging er als kind elke week helpen en vooral eten.”

Wanneer begon je met je eigen moestuin?
“De meest concrete aanleiding om een moestuin te beginnen was de aankoop van het huis waar ik nu woon. Eindelijk een grote tuin met genoeg plek om me uit te leven. Ervoor woonde ik op een appartement en dan was er enkel een klein balkonnetje.”

De serre waarvan Robby een stuk huurt.

De serre waarvan Robby een stuk huurt.

Maar je ziet het groter, want je huurt ook een serre in de buurt. Hoe kom je daarbij?
“Ook al heb ik nu een vrij grote tuin, toch ga ik die niet helemaal inpalmen met groenten. Ik heb ook nog een hond, kippen en een konijn die best wat plek krijgen in de tuin. Plots zeiden vrienden van me dat er een serre op een kleine afstand van mij stukken grond verhuurde. In een serre warmt alles sneller op en groeit alles ook veel beter. Dus kan je met een voorsprong aan het moestuinseizoen beginnen.”

Hoeveel uren per week vertoef je in de serre?
“Per week spendeer ik niet verbazingwekkend veel tijd aan mijn groenten. Een uur of 5 gok ik. Als je natuurlijk verse tomatensaus, je eigen augurken in het zuur of confituur maakt, dan komen er ettelijke uren bij.”

Kan iedereen er volgens jou mee beginnen?
“Ja, het is iets wat iedereen makkelijk kan doen en eigenlijk ook zou moeten doen. Al is het maar omdat de smaak en voldoening van eigen groenten onwaarschijnlijk veel groter zijn dan ze gaan kopen in de supermarkt.”

Heb jij een ultieme tip voor beginnende groene vingers?
“Als belangrijkste tip voor beginners wil ik graag nog het volgende meegeven: begin klein en makkelijk en breidt langzaam uit. Als je vanaf de start zaken laat mislukken of te groot start, kom je al gauw met teleurstellingen in plaats van met groenten thuis. Groenten zijn zo veelzijdig dat je heel simpel of heel moeilijk kan gaan. Radijzen en sla kweken, is iets wat iedereen kan.”

Waar haalde jij je inspiratie voor je moestuin?
“Ik heb eigenlijk vooral de passie en de goesting van mijn bompa meegekregen. Inspiratie haal ik uit boeken, van het internet en van mede-moestuiniers. Ook wanneer ik op zoek ben naar nieuwe zaadjes ontdek ik vanalles. De website van De nieuwe tuin  is daar ideaal voor. Je vindt er info over heel veel verrassende soorten groenten waar je mee kunt beginnen experimenteren en je kunt ze ook aankopen via hun webshop. Zo heb ik binnenkort muismeloenen en tomatillos in huis. Deze soorten vind je nergens in een supermarkt in België.”

Een bakje vol verse groenten.

Een bakje vol verse groenten.

Sinds een tijdje kunnen mensen ook bij jou terecht voor een bakje vol lekkere groenten. Hoe kom je erbij om je verse groentjes te verkopen?
“Ik ben eigenlijk een beetje uit noodzaak begonnen met het verkopen van mijn groenten. Elke week had ik grotere en grotere overschotten. Mijn afzetmarkt was tot dan enkel wat vrienden en het werk, maar die worden 2 courgettes per week ook beu natuurlijk. Dus besloot ik via mijn blog en de sociale media een oproep te doen om mijn groenten te kopen.”

Hoe kunnen mensen een portie verse groenten bestellen?
“Iedereen die iets wilt kopen, houdt best mijn blog/Twitter/Facebook in de gaten op zaterdagmiddag. Dan is er meestal een nieuwe oogst. Of via een mailtje voor zaterdag met de bestelling erbij.”

Op Groenten uit Edegem vind je handige tips voor je moestuin, leuke weetjes en recepten.
Bestel een portie verse groenten bij Robby via robby_sallaets@hotmail.com
Ontdek en koop originele zaden voor je moestuin via De nieuwe tuin