Aangezien 2015 een jaar vol veranderingen is, besloten Tom en ik om er tijdens de feestdagen nog eens met zijn tweetjes tussenuit te trekken. Bestemming Rotterdam voor een portie lekker eten en leuke adresjes. Wij deden er alvast een toffe ontdekking: de knitwearcollectie van Granny ‘s Finest.

Een toevallige ontmoeting in een rusthuis draaide voor Granny ‘s Finest-oprichter Niek Van Hengel helemaal anders uit dat hij had gedacht. Een omaatje zat in haar zetel naarstig te breien, waarop Niek haar vroeg voor welk familielid ze die sjaal aan het maken was. “Ik heb eigenlijk niemand meer om voor te breien, maar ik vind het een leuke hobby’, klonk het onverwachte antwoord. Mede-oprichter Jip Pulles schreef op zijn beurt een verhandeling over de toenemende eenzaamheid onder ouderen. De twee heren sloegen de handen in elkaar en bedachten het project Granny ‘s Finest.

bedankingskaartjeIn 2011 startte het pilootproject in Rotterdam, waarbij ze een breiclubje oprichtten voor lokale oudjes die naast breien ook graag een kopje koffie drinken, een taartje eten én een praatje maken. Ze schakelden jonge creatievelingen in om de ontwerpen van het breigoed te bedenken, een mooie match tussen jong en oud. Ondertussen telt Granny ‘s Finest 17 handwerkclubs verspreid over heel Nederland, waar meer dan 300 omaatjes én 2 opaatjes naar hartenlust breien. Om hen te bedanken organiseert het label heel wat leuke activiteiten, denk bijvoorbeeld aan museumtripjes en schoonheidsbehandelingen, zodat de ouderen niet meer verdrinken in eenzaamheid.

Het knitwear wordt gemaakt uit verschillende soorten wol (zoals alpaca-, merinowol- en schapenwol) en biologisch katoen, afhankelijk van het seizoen. Leuk en hartverwarmend detail zijn de kaartjes die aan de items worden bevestigd. Elke oma die een breisel afwerkt, bevestigt een kaartje met daarop haar beste wensen voor de drager van het accessoire. Degene die het item uitpikt en mee naar huis neemt, kan op zijn/haar beurt een bedankje sturen richting de breiende oudjes. Op die manier weet elk omaatje wie gebreide spulletjes draagt.

Alle info en verkooppunten vind je op de website van Granny ‘s Finest