Sinds ik anderhalf jaar geleden ben gaan samenwonen met Tom heb ik geen enkel ‘witter dan wit’-wasproduct meer gebruikt. De wasmiddelen van Ecover staan sindsdien op het rek in ons washok, maar onlangs ontdekten we in Rotterdam een wel erg leuk én nog groener alternatief.

“Laat de natuur je was doen”, klinkt het op de verpakking van Seepje. Wees gerust, je hoeft niet te vrezen voor een overload aan geitenwollensokkengedoe. Het 100% plantaardige en fairtrade product is een origineel concept dat perfect past in een moderne dagroutine. Aangezien ik geen grote fan ben van de wekelijkse “was en plas” zou een bijkomende inspanning niet op applaus ontvangen worden.

Seepje is een wasmiddel dat werkt op basis van schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht uit Nepal. Deze schillen hebben de wonderlijke bijwerking dat als ze in aanraking komen met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan. Geen chemische bestanddelen, wat mensen met allergieën (en alle anderen ook natuurlijk) dus als muziek in de oren moet klinken.

Vorig weekend onderwierpen we Seepje aan een test. Na een reisje barstte de wasmand uit zijn voegen en hadden we genoeg testmateriaal om de gebruikswijze van Seepje onder de loep te nemen. Het pakketje bevat een zakje met schillen, twee waszakjes en een etherische olie (met een geurtje naar keuze). Eén verpakking van Seepje zou moeten kunnen instaan voor 30 draaiende machines.

Voor elke wasbeurt deponeer je vier hele of acht halve schillen in het waszakje en die drop je tussen de was. In het bakje voor de wasverzachter doe je tien druppeltjes van de etherische olie (bij ons is dat dennengeur ofte “Ochtend-in-het-bos geur”). Het maakt niet uit welk programma je kiest, want de schillen kunnen zowel een wasje van 30° als eentje van 60° aan. Elke portie schillen kan je gedurende drie wasbeurten gebruiken.

Na de wasbeurt roken de kleren niet alleen erg fris, ze zagen er ook goed uit. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er geen grote vetvlekken op de items zaten en ik dus niet heb getest of Seepje ook deze boosdoeners te lijf kan gaan. Ik weet alleszins wel dat dit middeltje dat niet enkel voor mijn propere was zorgt, maar ook voor een eerlijk loon voor de betrokken Nepalezen, zijn plekje heeft veroverd in het washok.

Een pakket Seepje goed voor 30 wasbeurten kost 9,95 euro en bestaat in drie variaties. Ze zijn oa hier verkrijgbaar.