Met de zomer in het land snakt een mens al eens vaker naar een fris drankje op een zonnig terras. Gelukkig kom je daarbij al steeds vaker biologische dranken tegen als verfrissend alternatief. We hebben er een paar van getest en maken een oplijsting voor jullie. Geen d(r)ank daarvoor.

Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanmerking met het merk Bionade. Ons kantoor was toen nog in de wijk Zurenborg en tijdens de lunch ‘s middags in één van de restaurants in de buurt, waren mijn collega’s en ik aangenaam verrast te zien dat ze er een biologische frisdrank hadden. Dat drankje beviel ons zo goed dat de serveerster op de duur reeds automatisch Bionades opschreef als ze ons zag zitten bij elke nieuwe lunch. Nu kom je het drankje al best op veel plaatsen tegen.

Bionade_groepBionade is een van oorsprong Duits frisdrankmerk en onderscheidt zich van anderen doordat het echt gebrouwen wordt van water en mout. De moutsuiker wordt echter niet omgezet in alcohol, maar in gluconzuur. Dat is niet alleen een heel gezond, het smaakt ook nog eens zo zoet, dat er geen extra suiker aan de limonade hoeft te worden toegevoegd. Het fruit dat ze gebruiken is van 100% biologische oorsprong. De twee smaken die ik het vaakst aantref zijn Vlierbessen en Sinaas-Gember, al zijn er ook varianten met Lychee, Kruiden en Cola. De laatste ben ik echter nog nooit tegen gekomen. Vlierbessen is mijn persoonlijke favoriet.

whole earthWhole Earth is een ander merk dat naast biologische frisdranken ook confituur, koekjes of chocopasta maakt. Hun frisdranken ben ik nog niet op een terrasje tegen gekomen maar je vindt ze wel vaker in de winkel. In tegenstelling tot Bionade, bestaan de frisdranken van Whole Earth voor 20% uit fruit en worden ze verder gezoet met agave- of tarwesiroop. Dat laatste geeft hen ook een zoetere smaak dan bijvoorbeeld Bionade. De dranken zijn verkrijgbaar in de smaken Organic Sparkling Cola, Lemonade, Apple & Raspberry, Cranberry, Ginger en Elderflower. De nasmaak van de Cola-variant is wat stroperig en deed Annelien aan hoestsiroop denken. Ik ben wel fan van hun gembervariant. 

Als laatste in ons lijstje, het merk Bionina. Dit Italiaanse merk vind je zowel in sommige eetgelegenheden als in meer en meer winkels (bijvoorbeeld bij Carrefour) terug. Bionina is gemaakt met het natuurlijk sprankelend mineraalwater van Galvanina. Dit water ontspringt diep in de Apennijnen, het is zoutarm maar rijk aan bicarbonaten, magnesium en calcium. Het vruchtensap en rietsuiker dat toegevoegd wordt is ook biologisch en het fruit afkomstig uit de streek. Bionina is verkrijgbaar in vier varianten: Uncle Pomegranate and the Cranberries, Miss Blood Orange, Lady Pink Grapefruit en Mister Lemon.

bionina

Er zijn dus meer en meer merken die met een goed ecologisch alternatief komen voor de conventionele frisdranken. Vaak ook met originele smaakcombinaties. Met uitzondering van Bionade betekent dit echter niet dat er in deze biologische frisdranken minder suiker zou zitten dan in de gewone frisdranken. Aangezien fruit een belangrijk ingrediënt is van deze frisdranken zitten er ook veel natuurlijke suikers in. Soms wordt er voor de smaak ook nog extra natuurlijke zoetstof (in de vorm van rietsuiker of siroop) toegevoegd. Wees je hiervan bewust, maar geniet voor de rest vooral van deze heerlijke verfrissende alternatieven op je volgend terrasje. Schol!

Bionade is o.a. recent te koop bij Delhaize en kost +/- € 1,20 per flesje van 33 cl
Whole Earth frisdrank is o.a. te koop bij Bioplanet en kost € 0,99 voor een blikje van 33 cl
Bionina is o.a. te koop bij Carrefour, kost € 0,99 – € 1,50 en is verkrijgbaar in blik en in flesjes