Door het relatief warme en erg natte weer van de afgelopen weken duiken muggen weer massaal op. Deze kleine lastpostjes zetten de nachtrust en het goede humeur danig onder druk. Wat kun je er tegen doen zonder dat je je eigen gezondheid schaadt? Een overzicht!

Preventief

Laat ik beginnen met deze open deur: als muggen je niet kunnen bereiken kunnen ze je ook niet steken. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. De ontwikkeling van een muggelarve duurt zo’n 14 dagen. Zorg er dus voor dat er geen plekken rond je huis zijn waar water blijft staan, zoals bijvoorbeeld bloempotten of -schaaltjes, de dakgoot, … . Het regelmatig verluchten van je huis is belangrijk, om te vermijden dat muggen binnen kunnen kun je gaas voor je ramen hangen. Lukt dat niet of geraken er toch muggen binnen? Hang dan een klamboe boven je bed. Let er op dat deze niet geïmpregneerd is. Voor baby’s en kinderen wordt er sowieso aangeraden om een klamboe boven hun bedje te hangen, op die manier hoef je hen niet in te smeren met anti-muggenspray of -melk. Om tijdens warme nachten het nuttige aan het aangename te koppelen, kun je ook een ventilator gebruiken. Muggen zijn erg lichte beestjes en hebben last van luchtstromen. Ze zullen dus geneigd zijn andere oorden op te zoeken.

Muggenwerende producten

Zijn bovenstaande preventieve maatregelen onvoldoende of wil je je op een warm zomers terrasje tegen muggen beschermen? Dan zoek je beter je toevlucht tot andere middeltjes. Iedereen geeft een voor muggen aantrekkelijke geur af. Behoor je tot de onfortuinlijke 1/3e van de bevolking, dan is dat zelfs een heel erg aantrekkelijke geur. Muggen nemen deze geurprikkels waar en gaan erop af (middeltjes op basis van (ultra)geluid zijn dus waardeloos!). Als je niet gestoken wilt worden is het de kunst om die geurprikkels te camoufleren of te manipuleren met geuren die voor muggen afstotend werken.

Gebruik in ieder geval geen sterke parfums of wanneer je een douche neemt – sowieso een goed idee, want muggen houden van zweetgeur –  geen sterk geurende shampoo of zeep. In combinatie met je lichaamsgeur werken deze parfums net geurversterkend voor muggen.

Muggen houden niet van lavendel- en citroengeur. Toch zal enkel het plaatsen van lavendel of citroenmelisse in of buiten je huis de muggen niet afstoppen. Dat komt omdat deze planten maar een tijdelijk en erg plaatselijk effect hebben. Effectiever is om de blaadjes van de citroenmelisse of kattenkruid te kneuzen en uit te wrijven over je huid.

Wil je liever een kant en klaar product dat je gelijk kan uitsmeren? Dan kan je bijvoorbeeld enkele druppeltjes pure etherische olie aanbrengen. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je dan kiezen tussen bijvoorbeeld citronella-, lavendel- of tea tree olie. Je vindt deze etherische oliën gewoon bij BIOplanet of bij de kruidenier.

De Outback Jack muggenspray bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten en werkt op basis van essentiële oliën en plantenextracten. Ook het merk ByeBites claimt het gebruik van enkel natuurlijke ingrediënten.

Toch gestoken?

Vooral niet krabben! Wanneer je aan een muggenbeet krabt, zorg je voor de verspreiding van de stof die de jeuk veroorzaakt (histamines die vrijkomen op de lichte ontstekingsreactie) en blijft de jeuk langer duren. Je kan de jeuk op een natuurlijke manier verlichten door de muggenbeet regelmatig in te smeren met azijn. Ook een schijfje citroen of lavendelolie op de beet verlicht de jeuk. Ben je op veel plaatsen gestoken? Een warm bad doet wonderen en doet de jeuk verdwijnen.

Heb je erg veel last van jeuk of irritatie? De Urtica gel van Weleda werkt verzachtend en verzorgend door de extracten van valkruid en brandnetel.

Heb je zelf nog tips? Deel ze hieronder door te reageren op dit artikel.