Met REVIVE brengt JBC als eerste Belgische retailketen een Cradle to Cradle gecertificeerde kledingcollectie op de markt. Op die manier zetten ze niet alleen een nieuwe standaard, ze maken zo ook duurzaam ontworpen en geproduceerde kledij toegankelijk voor een breed publiek.

JBC_REVIVE_SvenNys_1De REVIVE collectie is een eerste stap in JBC‘s langetermijnplan om kleding te ontwerpen die niet alleen mooi, kwalitatief, veilig en in goede omstandigheden gemaakt wordt, maar die na gebruik ook opnieuw volledig gerecycleerd kan worden zonder kwaliteitsverlies. En dat is behoorlijk ambitieus. Het afgelopen jaar heb ik vanuit Studio Spark samengewerkt met JBC en EPEA om dit te realiseren en daar ben ik zelf natuurlijk ook ongelooflijk trots op, want het resultaat mag er zijn.

De sportieve REVIVE collectie bestaat uit dertien kledingstukken voor de recreatieve sporter, zowel voor vrouwen als mannen. Aangezien JBC nog niet echt een ruim aanbod in sportieve kledij had was het volgens CEO Bart Claes een logische keuze om voor deze Cradle to Cradle collectie de focus te leggen op gezondheid en sporten. Voor deze collectie staan ook een aantal topsporters model: Sven Nys, Kim Clijsters, Evi Van Acker en Hans Van Alphen. Zij onderschrijven de positieve boodschap en waarden van deze collectie.

Een van de basisgedachten achter de Cradle to Cradle filosofie en dus van de REVIVE collectie, is dat de kledij zo ontworpen is dat alle gebruikte materialen na gebruik opnieuw hoogwaardig gerecycleerd kunnen worden. Voor elf van de dertien kledingstukken werd biokatoen als materiaal gebruikt, zelfs voor het garen en het label. Na gebruik en inzameling zullen deze stukken terecht komen in een zogenaamd biologisch recyclageproces waarbij de materialen terug biodegraderen naar voedingsstoffen voor de natuur. De twee overige kledingstukken uit de collectie werden dan weer van hoogwaardig polyester gemaakt. Deze stukken komen na inzameling terecht in een technologisch recyclageproces waarbij de polyester in een nieuwe toepassing gebruikt kan worden. Om deze materiaalcycli te sluiten kan de consument zijn afgedragen kledij terug naar de winkel brengen.

cyclus

Het is de bedoeling dat deze REVIVE collectie geen eenmalige collectie wordt, maar dat ze de basis vormt van volgende collecties waarbij duurzaam ontwerpen en innoveren centraal blijven staan.

JBC_REVIVE_EviVanAcker_2

Bodywarmer, € 59,90 Short, € 19,90

JBC_REVIVE_HansVanAlphen_1

Sweatvest, € 39,90 Jogging, € 34,90

Meer info over de REVIVE collectie vind je op de website van JBC