Extreem sterk, lichtgewicht, geen lijm of schroeven en eenvoudig in elkaar te klikken. Als je er over nadenkt heeft een kast van karton zo veel voordelen dat je je afvraagt waarom je het niet vaker tegenkomt. Het Nederlandse “Raw Eco Design” heeft er haar missie van gemaakt.

Bijzettafeltje, 78 euro

“Bijzet kastje”, 78 euro

Toen ontwerpster Nadine Oudenaller een meubel wou maken dat voor iedereen toegankelijk is, bij ieder type mens past en bovendien milieuvriendelijk is, kwam ze bij karton als basismateriaal uit. Ondertussen biedt ze via “Raw Eco Design” een hele collectie stijlvolle en moderne kartonnen meubels aan. Ook kan je via de “Mix & Ecomatch” module op de website volgens eigen smaak en behoeften een kastsysteem ontwerpen. Alles wordt geleverd in een zelfbouwpakket.

"Buffetkast SMAL", 299 euro

“Buffetkast SMAL”, 299 euro

Als basis gebruikt Raw Eco Design platen golfkarton. Deze bestaan voor 98 procent uit gerecycleerd karton, de resterende 2 procent is de toplaag die van nieuw karton wordt gemaakt. De dikte van 3 cm zorgt er voor dat de plank ook een grote draagkracht heeft om zonder problemen zware dingen zoals bijvoorbeeld boeken te kunnen dragen. Ook de tijd van “waar had ik die vijzen toch weer gelegd” is voorbij, want om de kast te monteren of weer uit elkaar te halen heb je ook geen schroefjes of gereedschap nodig. Alles is eenvoudig in een mum van tijd in en uit elkaar te klikken.

Naast een origineel en ecologisch verantwoord designmeubel, is dus ook de grote flexibiliteit waarbij je de kast eenvoudig kan verplaatsen of aanpassen aan je veranderende behoeften een belangrijke troef wat een positief effect heeft op de levensduur. En als je ze uiteindelijk toch niet meer kan gebruiken of sommige planken hebben hun beste tijd gehad, dan zet je de planken gewoon bij het oud-papier aangezien de kast volledig recycleerbaar is.

Meer info alsook een overzicht van de collectie vind je op de website van Raw Eco Design.