Je hele garderobe volledig eco-proof maken, vergt wat tijd. Daarom startte ik met een basic, iets wat in elke kleerkast hangt: een mooie jeans. Mijn exemplaar zocht ik uit bij het Nederlandse label Kuyichi.

Kuyichi is een ecologisch modemerk dat in 2001 werd opgestart, een stelletje pioniers dus! Naar eigen zeggen zijn ze de eersten die denim van organisch katoen op de markt brachten. Organisch katoen is katoen dat geteeld wordt zonder het gebruik het pesticiden. Nu ontwerpen ze ook items van gerecycleerd katoen, gerecupereerde plastic flessen en grondstoffen als hennep.

De naam Kuyichi is afkomstig van de Peruviaanse god van de regenboog, iemand die dus kleur in de samenleving bracht. Azo schoon! Bovendien haalde Kuyichi het eerste organische katoen uit Oro Blanco in Peru.

Een jeansbroek is een “essential” in je garderobe én dus het ideale, duurzame kledingstuk. Net als Kuyichi ben ik ervan overtuigd dat mode zowel duurzaam als fashionable kan zijn. “Look great and be good” zoals ze het zo mooi zeggen op hun website.

Ik doorzocht de webshop naar een leuk model en stootte op de donkerblauwe “Linda Skinny”. Normaal heb ik maatje 28/32 voor jeans, maar dan gaat het meestal om echte stretchy exemplaren. Voor de zekerheid nam ik een maatje groter, wat een goeie beslissing was achteraf bekeken.

Mijn 'Linda Skinny'

Mijn ‘Linda Skinny’

De broek zat me als gegoten, al leek hij in het begin wat stroever aan te voelen. Een gevoel dat verdwijnt als je hem een paar keer hebt gedragen. Tom had al drie exemplaren van Kuyichi in zijn kast hangen en hoefde dus niet overtuigd te worden. Ik ook niet meer, want ik loop nu trots rond met een jeans van organisch katoen aan mijn kont. En jawel, dat rijmt!

Een jeans van Kuyichi kost doorgaans tussen de 100 en 150 euro. Het label heeft daarnaast ook leuke hemdjes, shirts en rokjes. Zowel voor dames als heren.