We hebben allemaal al wel van FairTrade gehoord, maar Moyee gaat met haar FairChain nog een stapje verder. Zij zorgen ervoor dat ze met hun koffie een groot gedeelte van de toegevoegde waarde in het land van oorsprong creëren. Het gevolg is niet alleen een eerlijkere relatie tussen producent en consument, maar ook nog eens koffie van een hogere kwaliteit.

15841107591_6f4bf6a460_bBijna alle toegevoegde waarde bij de productie van koffie wordt gerealiseerd bij het branden van de bonen. Nu is het zo dat van alle koffie die we in Europa drinken minder dan 1% van de bonen in het land van oorsprong wordt gebrand waardoor 85% van de totale toegevoegde waarde niet in het land van herkomst verdiend wordt. Het Nederlandse Moyee Coffee wilt daar met haar “radicaal goede koffie” verandering in brengen.

Bij Moyee Coffee bezitten de Ethiopische boeren waar ze mee samenwerken ook 50% van de aandelen. Deze boeren branden de bonen ter plaatse en gebruiken ook alleen maar hun beste bonen omdat ze in deze samenwerking ook volledig meedelen in het resultaat. Een verschil met het traditionelere FairTrade waarbij boeren een “eerlijkere” prijs voor hun groene bonen krijgen, maar niet in de totale toegevoegde waarde delen. Wetende dat de totale koffiehandel goed is voor 80 miljard euro en 90% van de bonen uit ontwikkelingslanden komt, zou deze manier van werken effectief een verandering voor deze landen kunnen betekenen.

15184589803_2a3d2e67b2_o

Moyee gebruikt Limu en Jimma bonen, beiden 100% Arabica. Zelf testte ik de 100% Limu. Deze “specialty bean” groeit op extreme hoogte (1800m) en wordt net als de Jimma met de hand geplukt en langzaam gedroogd en geroosterd. Wat meteen opvalt is de grote fruitigheid. De koffie smaakt erg zacht en heeft zowel citrus- als cacaotoetsen. Een eerlijke tas koffie zonder compromissen dus!

Moyee Coffee is verkrijgbaar met 100% Limu of Limu & Jimma blend waarbij je kan kiezen voor bonen, espresso maling en cups. Prijzen vanaf € 7,49 voor een pak bonen van 375 gram of € 4,70 voor 15 cups. Meer info vind je op de website van Moyee Coffee. Voor specifieke vragen kan je terecht bij Michael, verantwoordelijk voor Moyee in België.