Afgelopen maandag vierde het Nederlandse MUD Jeans haar eerste verjaardag. Tijdens dit verjaardagsfeest lanceerde ze ook gelijk een nieuw concept: “Lease a Bag”, tassen gemaakt van gerecycleerde MUD Jeans.

Mijn eigen MUD Jeans

Mijn eigen MUD Jeans

De meesten zullen ondertussen al wel eens gehoord hebben van MUD Jeans. Als eerste kwamen ze vorig jaar op de markt met een in Italië gemaakte jeansbroek van biokatoen die je kan leasen. Inderdaad, leasen. Na een eerste inleg van 20 euro betaal je gedurende een jaar elke maand 5,95 euro. Op het einde van dat jaar kan je dan kiezen of je de broek houdt, dan betaal je nog eens 23,80 euro, of dat je de broek terugstuurt en of inruilt voor een nieuw exemplaar. Uiteindelijk heb je dan 95 euro betaald voor een kwaliteitsjeans. Zeker niet overdreven als je dat vergelijkt met de prijs van een standaard groot jeansmerk. De 20 euro inleg geldt als statiegeld en krijg je terug van zodra je besluit je jeans terug te sturen en als geen nieuwe in de plaats wilt. Vind je het leasen net iets te bizar, dan kan je de jeans ook gewoon in een keer betalen. Ondertussen zijn er al meer dan 3000 MUD Jeans in omloop.

Of je de jeans nu least of je betaalt ‘m in een keer, als hij stuk is en of je wilt hem niet meer stuur je de jeans dus gewoon terug. De jeans kunnen op die manier gerecycleerd worden. Vorig jaar lanceerde ze al “Lease a Hoody” waarbij de hoodies van 45% gerecycleerde denim gemaakt zijn. Met hun nieuwste “Lease a Bag” nemen ze een logische volgende stap.

De tassen, die voorlopig enkel in een mannenlijn bestaan, werden ontworpen door Rick Engelkens in samenwerking met het Utrechtse atelier “I did slow fasion“. Dat atelier is gespecialiseerd in kleinschalige kwaliteitsproductie voor Nederlandse modelabels en werkt met sociale tewerkstelling. De tassen worden gemaakt van gerecycleerd denim, gerecycleerde airbags en restleer uit de meubelindustrie. Er zijn twee modellen beschikbaar: een Amsterdam City Bag en een San Francisco Travel Bag. Een vrouwenlijn volgt later dit jaar. MUD Jeans bewijst met dit nieuwe productgamma opnieuw dat duurzaamheid, fashion en kwaliteit perfect samen kunnen gaan.

De "Amsterdam City Bag"

De “Amsterdam City Bag”

Travel Bag 1-500x717

De “San Francisco Travel Bag”

De tassen zijn eenvoudig te bestellen via de website van MUD Jeans en kosten 109,95 euro inclusief 20 euro statiegeld. De levertijd bedraagt ongeveer drie weken.