Het Antwerpse Rekub wil zoveel mogelijk voedsel redden van de vuilnisbak. Nadat ze in het verleden al een pop-up restjes-restaurant uitbaatten, lanceerden ze zopas een app die het nog makkelijker moet maken om voedselverspilling tegen te gaan.

Geshockeerd door de vaststelling dat elke Vlaming gemiddeld 314 tot 372 kg voedsel per jaar verspild, besloten Marijke De Jongh en Ellien Stinissen om in de zomer van 2015 in Antwerpen een pop-up restaurant uit te baten waar uitsluitend met voedseloverschotten gekookt werd. Rekub is intussen verder uitgegroeid tot een initiatief waarmee ze een groter publiek bewust willen maken van het feit dat er  ongelooflijk veel voedsel verspild wordt. Hun laatste initiatief is de Rekub app, waarmee ze een platform willen aanbieden tussen handelaars met voedseloverschotten enerzijds en de consument anderzijds. Op die manier kan de consument overschotjes kopen met een serieuze korting en moet de handelaar deze niet weggooien.

In de gratis app, die zowel beschikbaar is voor iOS als Android, zie je een overzicht van zowel kleine handelaren als supermarkten die met voedsel zitten dat ze wellicht niet meer voor de vervaldatum zullen kunnen verkopen. De winkel beslist zelf hoeveel korting hij geeft. Nadat je je keuze gemaakt hebt, kan je het product bij de handelaar gaan ophalen. Op dit moment zitten enkel handelaren uit de provincie Antwerpen in de app, maar het is de bedoeling om behoorlijk snel uit te breiden naar Gent en Brussel.

Meer informatie vind je op de website van Rekub.