Een te grote plant gekocht voor je kleine appartementje? Of te vaak weg van huis waardoor de kamerplant wegkwijnt? Het Plantenasiel Antwerpen heeft hiervoor een oplossing: doneer de plant die bij jou verkommert én laat hem adopteren door een plantenliefhebber.

Het idee komt van de Antwerpse Kathleen van Looveren, die een gelijkaardig project in Amsterdam ontdekte. Ondertussen kreeg ze heel wat respons en bestaat het team van Plantenasiel Antwerpen al uit 5 paar groene vingers. Wij belden even met Robby Decorte, één van de plantenliefhebbers die zijn schouders onder het originele asiel zette.

Hoe zijn jullie gestart met het plantenasiel?

“We zijn zo’n drie maanden geleden gestart met dit project. Kathleen had al een Facebookpagina rond plantenruil, maar ze wilde dit beter uitbouwen. We zijn nu met vijf en we zullen wel zien hoe het verderloopt.”

Deze plant kan je adopteren.

Deze plant kan je adopteren.

Hoe gaat het allemaal precies in zijn werk?

“De aanvragen lopen bij ons binnen via onze Facebookpagina en ons mailadres. We vragen aan de mensen om ons een foto te bezorgen samen met de soort en de grootte van de plant. Als ze bij ons in de buurt wonen (Berchem, Mortsel en Borgerhout), dan kunnen we de plant ophalen. Wij verzorgen de plant dan tot iemand hem komt oppikken.

Vraagt dat een grote extra inspanning van jullie?

“Eigenlijk valt dat best mee. Aangezien we allemaal groene vingers hebben én zelf een hele collectie planten bezitten, is het voor ons geen extra moeite om ook die plantjes onder onze hoede te nemen.”

Kunnen enkel mensen uit jullie buurt bij Plantenasiel Antwerpen terecht?

“Neen hoor, wanneer de mensen niet bij ons om de hoek wonen, pakken we het anders aan. De foto van de plant en alle informatie komt dan op onze Facebookpagina terecht en wij brengen de gegadigden in contact met de persoon die zijn/haar plant doneert.”

Alle informatie is te vinden op de Facebookpagina van Plantenasiel Antwerpen of via plantenasielantwerpen@hotmail.com