Elk jaar worden er in België en Nederland in totaal meer dan 1,5 miljoen fietsen verkocht. Dat betekent ook dat er jaarlijks meer dan een miljoen fietsen afgedankt worden. Het Nederlandse Roetz-Bikes gaat met oude onderdelen aan de slag en maakt er terug hippe en stijlvolle stadsfietsen van.

Ze beschouwen zichzelf als een jong fietsmerk met een missie, de mannen en vrouwen van Roetz-Bikes. Ze geloven namelijk dat het mogelijk is om mooie en robuuste fietsen te maken en tegelijkertijd verspilling tegen te gaan. Fietsen die her en der in de stad achterblijven en waar vaak niet meer dan het frame van overblijft, of fietsen die zelfs de fietsenmaker niet meer wilt hebben zijn hun vertrekbasis. Ze kopen de frames op, reinigen ze, spuiten ze opnieuw en voorzien ze van nieuwe duurzame onderdelen. Zo zijn de spatborden bijvoorbeeld gemaakt van FSC geperst beukenhout wat licht en flexibel is. Bovendien kunnen ze ook niet roesten. De assemblage van de fiets gebeurt in een sociale werkplaats.

De Vigour Men brengt de sportief en klassiek fietsen samen

De Vigour Men brengt sportief en klassiek fietsen samen (vanaf 598 euro)

Roetz-Bikes onderscheidt twee typen fietsen: de “jonge” frames tot 30 jaar oud (de Roetz-Road of Vigour), en de oeroude Hollandse klassiekers die 40 tot 50 jaar oud zijn (de Roetz-Retro). De frames worden zorgvuldig uitgekozen waardoor de kwaliteit van de frames hoger ligt dan die van nieuwe fietsen afkomstig uit China. Al hun fietsen zijn zelf samen te stellen met of zonder versnellingen, verlichting of spatborden. Ook de kleur van de banden kan je kiezen.

De Roetz Retro Ladies met klassieke frame (vanaf 639 euro)

De Roetz Retro Ladies met klassieke frame dat tot 50 jaar oud kan zijn (vanaf 639 euro)

Heb je zelf nog een oude fiets of een erfstuk waar je aan gehecht bent maar die wat gepimpt mag worden? Ook daar kan je bij Roetz-Bikes mee terecht. Zij kunnen hem “Roetzificeren” zoals ze het zelf zeggen en waarbij je ook zelf nog de kleur van het frame kan bepalen.

Bestellen kan je gewoon via hun website of via hun service- en verkooppunten (zowel in België als Nederland). Bij deze laatste kan je ook je fiets gaan afhalen. Hou er wel rekening mee dat de levertijd ongeveer 4 weken kan zijn omdat elke fiets uiteraard specifiek gebouwd wordt. Maar de moeite waard om heel even op te wachten lijkt me!