Afgelopen maand won het Kortrijkse Smappee de OVAM Ecodesign Award PRO omdat het energiebesparing op een makkelijke en intuïtieve manier toegankelijk maakt voor gebruikers.

Smappee monitor

Energieverbruik is voor veel mensen iets waar ze enkel tijdens de jaarlijkse energieafrekening even mee geconfronteerd worden. In het beste geval zie je dan of je meer of minder dan het jaar voordien verbruikt hebt, en of je vanaf nu meer of minder per maand zal voorafbetalen. Als je effectief iets aan je energieverbruik wilt doen, geeft het je weinig houvast. Want wat is nu net het aandeel van elk toestel in je totale verbruik? En welke kost staat daar tegenover? Smappee biedt op deze vragen een antwoord. Op die manier kan je je energieverbruik niet alleen kunt monitoren, maar ook bijsturen.

Via één enkele monitor meet en verzamelt Smappee het energieverbruik op één punt, namelijk tussen de meter en zekeringkast. Aan de hand van het inschakelingspatroon van ieder toestel, vraagt Smappee aan de gebruiker éénmalig over welk toestel het gaat. Op dat moment heeft ieder toestel haar eigen signatuur en wordt het inschakelpatroon en (sluimer)verbruik van dat toestel erkent. De bijhorende app laat vervolgens toe om het energieverbruik op een visueel aantrekkelijke manier op de voet te volgen en te analyseren. Een energiebesparing van 12% is zo relatief makkelijk haalbaar.

De installatie van de monitor kan je in principe zelf doen. Hiervoor met je wel even in de elektriciteitskast om de bijhorende magneetclip rond de hoofdstroomkabel te klikken. Dat klinkt gelukkig spannender dan het is. Op hun website vind je uitgebreide installatieinstructies. Naast de monitor heeft Smappee ook nog Comfort Plug’s. Hiermee kan je van op afstand toestellen aan- of uitschakelen. Deze steek je gewoon in het stopcontact en het toestel naar keuze. Standaard zit er in elk Smappeepakket 1 Comfort Plug.

Smappee heeft een strak ontwerp (zo heeft de monitor bijvoorbeeld maar 1 knop) en werkt via gamification bewustzijns bevorderend, educatief en gedrag sturend. Niet alleen mensen die een duurzame levensstijl nastreven maar ook techies en mensen die al een NEST thermostaat aan de muur hebben hangen zullen zich zeker aangesproken voelen door Smappee.

Een Smappee monitor (inclusief Comfort Plug) kost 199 euro en is oa te koop via hun website