Heeft je interieur een opfrissingsbeurt nodig? Of ben je net verhuisd? Kies voor interieuritems die gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal of ga zelf aan de slag. Niets zo leuk als unieke meubels en accessoires in huis.

De consumptiemaatschappij heeft haar voor- en nadelen. Een van de nadelen is helaas het overaanbod aan nieuwe spullen, die achteloos aangekocht worden en veel te snel op de vuilnisbelt belanden. Om verspilling tegen te gaan, hoef je nochtans niet in te boeten op gebied van stijl. Dat geldt ook voor je interieur. Meer nog, door te werken met recuperatiematerialen geef je je woonst extra veel ziel.

Wij stellen enkele merken en (web)shops voor die design van recuperatiemateriaal maken of verkopen. Wie zelf een handige Harry is, kan zich natuurlijk ook laten inspireren door de voorbeelden. Onderaan het artikel geven we nog enkele tips voor DIY-projecten.

Søndag

Foto Søndag

Foto Søndag

Het koppel Ali en Hanna uit Genk hebben dat goed begrepen. Zij duiken iedere zondag met hun neus tussen de tweedehandsspullen en toveren ze om tot leuke, originele meubels. Die verkopen ze vervolgens op hun webshop. Zelf een oud interieuritem liggen dat een make-over kan gebruiken? Ook daar kan je voor bij hen terecht. Het vrolijke duo is het perfecte team: Ali heeft een technische achtergrond en studeert meubelmakerij bij in avondonderwijs en Hanna is een politieke wetenschapper met een creatief oog voor meubels. Meer informatie vind je op de website van Søntag.

Rewind

Bij Rewind (online of in de winkel in Antwerpen) vind je heel wat interieuritems die gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal. Hieronder een kleine selectie uit hun aanbod.

Stigerwoods

Foto Rewind

Foto Rewind

De mooie tegeltjes van Stigerwoods worden gemaakt van oud grenenhout. Door gerecycleerd hout te gebruiken als basis, krijgen de foto’s een robuuster karakter. De nerven en knotsen van het hout in combinatie met de glossy afwerking van de foto geven het effect van oude keramische tegels. Ieder stuk wordt met de hand gemaakt en is volledig uniek.

One World Interiors

Foto Rewind

Foto Rewind

In Indië gaan regelmatig oude, houten huizen tegen de vlakte. Het hout van deze ruïnes wordt gebruikt door One World Interiors om kleurrijke meubels mee te fabriceren. Zo krijgt het mooie hout een tweede leven. De simpele ontwerpen zorgen ervoor dat er weinig vervuiling aan te pas komt tijdens het maken van de meubels.

Boekenbank

Foto Rewind

Foto Rewind

De boekenbank van Jacqueline Le Bleu wordt gemaakt van boeken die de ontwerpster vindt op antiekmarkten en boeken-outlets. Ze gebruikt enkel boeken met een linnen cover, omwille van de stevige textuur. Dankzij de versteviging met behulp van multiplex, afkomstig van oude keukens, kan je er ook met een gerust hart op gaan zitten. Ze zorgde ook voor een laagje vernis, zodat je gerust thee of koffie kan morsen.

Pieter van Doorn

Foto Pieter van Doorn

Foto Pieter van Doorn

Herinneren je je nog de wielertafel van de Antwerpse architect en designer Pieter van Doorn? De jonge creatieveling tovert een wielerparcours om in mooie, duurzame tafels die niet alleen wielerfanaten, maar ook designobsessievelingen kunnen bekoren. In 2014 maakte hij bijvoorbeeld ook een stoel van een afgedankt bad. Leuk om te zien hoe designers aan de slag gaan met recuperatiemateriaal.

Smithers of Stamford

Foto Smithers of Stamford

Foto Smithers of Stamford

Op de webshop Smithers of Stamford vind je heel wat ‘Reclaimed’ design. Door met hout te werken dat van vintage boten uit Indonesië en Japan komt, hoeven ze geen nieuwe bomen te laten kappen voor deze interieuritems. De shop verscheept ook naar Europa.

Raw Eco Design

De kasten van Raw Eco Design zijn extreem sterk, lichtgewicht, hebben geen lijm of schroeven nodig en zijn eenvoudig in elkaar te klikken. Een hele tijd geleden wijdde we hier al eens een artikeltje aan.

Creatief met paletten

3456067

Je hebt het vast al gezien op straat of bij vrienden thuis: oude paletten kunnen nog dienst doen als tafel, kast of stoel. Het enige wat je nodig hebt is geduld en inspiratie. Die vind je bijvoorbeeld in het boek ‘Pallet Design‘, waar Knack Weekend de schommelstoel van uitprobeerden of op Pinterest.

Leuke Pinners om te volgens zijn onder meer Upcycle That, Upcycle Art, DIY Network of het DIY-bord van Knack Weekend. Ook het boek ‘Upcycling, afval wordt design‘ van Evy Puelinckx is een aanrader: Wij brachten een hele tijd terug uit dit boek al eens een stukje over hoe je een tafeltje maakt van een oude vaas.

Dit artikel werd geschreven door Lotte Philipsen en overgenomen van Knack Weekend.be in het kader van de duurzaamheidsmaand waarbij Knack Weekend.be samenwerkt met EcoLifestyle.be. Het originele artikel vind je hier.