Bij een huisje van karton denk je ongetwijfeld niet aan iets stevigs, laat staan aan design. Toch wil het Nederlandse Fiction Factory met haar Wikkelhouse het tegendeel bewijzen.

Wie droomt er niet van een klein huisje op een idyllische plaats of gewoon in je tuin, waar je tot rust kan komen, kan werken of plezier kan maken. De afgelopen jaren zijn er steeds meer van zogenaamde tiny houses of pods op de markt gekomen. Vaak zien ze er niet alleen heel erg mooi uit, maar zijn ze ook een duurzame manier ontworpen met respect voor de omgeving waar ze – al dan niet tijdelijk – in geplaatst worden. Twee jaar geleden brachten Annelien en ik al eens een nacht door in een zelfvoorzienende Hermit House. Aan het rijtje originele tiny houses, kunnen we vandaag zeker ook Wikkelhouse toevoegen.

De naam Wikkelhouse zegt meteen alles, want het huisje wordt letterlijk gemaakt van ‘gewikkeld karton’. De 24 lagen golfkarton worden rond een grote mal gewikkeld en aan elkaar geplakt met milieuvriendelijke lijm. Op die manier ontstaat een stevige en isolerende structuur. Om te zorgen dat het huisje het niet na enkele regenbuien begeeft, krijgt de buitenste laag ook nog eens een waterdichte folie. Het geheel wordt vervolgens afgewerkt met houten panelen. Zowel het gebruikte karton als het gebruikte hout worden gecompenseerd door de aanplanting van nieuwe bomen.

Elke module of ieder segment zorgt voor een oppervlakte van 5 m2 en weegt 500 kg. Bij de samenstelling van je Wikkelhouse kun je dus zoveel segmenten achter elkaar zetten als je wilt. Door het lage gewicht is er ook geen zware fundering nodig en kunnen de modules makkelijk vervoerd worden. Door zogenaamde smart home segments toe te voegen aan het ontwerp, rust je het huisje ook uit met een keuken, douche en badkamer. Afhankelijk van de grootte van je Wikkelhouse, is het huis op 1 of 2 dagen helemaal in elkaar gezet.

Een Wikkelhouse gaat minstens 50 jaar mee en zou tot 3 keer duurzamer zijn dan traditionele bouw. Volgens hen zijn alle materialen en modules ook volledig recycleerbaar. Op dit moment kiezen ze ervoor om maar 12 huisjes per jaar te maken. Dit om elk huisje de nodige tijd een aandacht te kunnen schenken. De binnenkant van de woning, gaande van de vloeren, plafond, muren en meubels, wordt gemaakt door  Fiction Factory. Op dit moment werk Wikkehouse ook aan een zelfvoorzienende versie van het huisje. Je eigen Wikkelhouse heb je vanaf 50 000 euro.

Meer informatie vind je op de website van Wikkelhouse.