‘Love your bacteria’. Dit is de slagzin van de Belgische bio-startup YUN. Ze lanceerden onlangs een crowdfundingcampagne om hun ingenieuze gamma huidverzorgingsproducten met de steun van het publiek te kunnen lanceren.

Ik kan me voorstellen dat het een beetje schrikken is, huidproducten op basis van bacteriën. Maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Onze huid krioelt namelijk al van de bacteriën. Bij huidproblemen – zoals een overgevoelige huid, acne of voetschimmels – is de balans tussen goede en slechte bacteriën helemaal verstoord.

‘Traditionele’ huidverzorgingsproducten zijn er vooral op gericht om bacteriën te doden en maken daarbij geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Om die bacteriën te elimineren worden bovendien veelal (ongezonde) synthetische stoffen en antibiotica gebruikt.

Het kan echter op een andere manier aangepakt worden, namelijk door veel goede bacteriën toe te voegen en de balans zo weer in het voordeel van die goede bacteriën te laten omslaan. Baanbrekend onderzoek van de Universiteit Antwerpen op dit vlak leidde tot de start van YUN.

YUN probiotherapie

Het YUN productgamma

Op dit moment is YUN klaar voor lancering. Ze willen iedereen de mogelijkheid geven het effect op hun puistjes, gevoelige huid, voetproblemen en vaginale kwaaltjes te zien en te ervaren. Hiervoor doet YUN een beroep op het grote publiek. Via een crowdfundingactie op Indiegogo, willen ze 20 000 dollar ophalen om de eerste 1.000 producten in de markt te zetten en de filosofie achter probiotherapie verder uit te dragen. Als reward kan je kiezen voor een product, een volledige therapie of zelfs een bezoek aan de labo’s en een ontmoeting met de wetenschappers.

Ben je er van overtuigd dat het hoog tijd is om meer van onze huid en onze bacteriën te houden, dan vind je alle informatie over YUN op hun website of op de pagina van hun crowdfundingactie.