Sneakers zijn ‘hot hot hot’. Wanneer je om je heen kijkt, dan vind je ze in alle vormen en kleuren. Wie niet zomaar een sneaker aan zijn/haar voeten wil, die moet beslist eens neuzen in het gamma van het Franse milieuvriendelijke label Veja.

Dit jaar blaast het Franse fair trade merk Veja tien kaarsjes uit, van een voorbijvliegende hype is dus al lang geen sprake meer. De coole sneakers raken steeds meer ingeburgerd en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Schoenen van Veja – voor zowel mannen, vrouwen als kinderen – zijn gemaakt van biologisch katoen of natuurlijk gelooid leder. Het katoen vindt zijn oorsprong in Brazilië, waar Veja de grondstoffen aankoopt van 320 families die hun brood verdienen met kleinschalige biologische landbouw. In tegenstelling tot monocultuurlandbouw maken deze kleine boeren geen gebruik van chemicaliën en pesticiden. Bovendien schakelt Veja de overbodige tussenpersonen uit zodat de centen bij de producenten terechtkomen.

VEJA02

Veja

Wild rubber uit het Amazonewoud

Rubber wordt gewonnen in het Amazonewoud, de enige plek waar rubberbomen nog in het wild groeien. Veja werkt hiervoor onder meer samen met Amopreab, een associatie van ‘rubbertappers’. Dankzij een slimme ontdekking van een Braziliaanse professor kan het gewonnen latex omvormen tot rubberen vellen zonder enige vorm van industriële processen, waarna dat rubber meteen in de Veja-fabriek tot schoenzolen wordt verwerkt.

Het is belangrijk dat natuurlijk rubber aandacht krijgt. Sinds de jaren zestig is het gebruik van synthetisch rubber – op basis van petroleum – enorm toegenomen, waardoor de prijs van natuurlijk rubber enorm gedaald is. De inwoners van het Amazonewoud zochten hun inkomsten daarom in onder meer het hakken van bomen, waardoor de bodem er steeds schraler wordt. Daarom kan het ginnen van natuurlijk rubber alleen maar toegejuicht worden.

Leer (en zoveel meer)

Het leder voor de sneakers wordt op een natuurlijke manier gelooid, dankzij plantaardige extracten zoals de acaciaplant. In tegenstelling tot chemische looiprocedures, bijvoorbeeld op basis van chromium en andere zware metalen, is deze ecologische manier niet schadelijk voor de omringende natuur. Het looien van leer is noodzakelijk om van dierenhuiden leder te maken voor schoenen, kledij of accessoires.

Het Franse label houdt dus op vele manieren rekening met de toekomst van onze aarde, maar het houdt niet op. Ze maken bijvoorbeeld geen reclame voor hun producten. Het budget dat ze hiermee uitsparen, investeren ze naar eigen zeggen in het productieproces. Op die manier krijgen de boeren en arbeiders die instaan voor het eindproduct een fair loon. De productiekosten liggen tot zelfs 4 keer hoger dan elk ander label, net omdat ze aandacht hebben voor alle factoren. Maar dat zie je niet in de winkelprijs, net omdat ze geen torenhoge budgetten voorzien voor publiciteit.

Daarnaast hebben ze ook geen stock, want ze produceren afhankelijk van de beschikbare grondstoffen. Wanneer – door eender welke omstandigheden – de oogst van het biologisch katoen varieert, dan zullen er ook minder/meer sneakers geproduceerd worden. CO2-reductie is hen tot slot ook niet vreemd, hun sneakers worden via het water vanuit Brazilië naar Le Havre in Frankrijk getransporteerd. De sneakers belanden in de winkelrekken in gerecycleerde kartonnen dozen. We mogen dus wel stellen dat Veja alles overdacht heeft, van begin tot einde.

En mochten al deze redenen je niet kunnen overtuigen, dan zullen de sneakers dat  beslist zelf doen.

Zin in meer? Alle informatie én de sneakers vind je terug op de website van Veja.