4 x een groene grasmat

Gras behoort tot een van de grootste planten families. Er bestaan meer dan meer dan 8000 soorten gras ! Soorten als bamboe, rijst en tarwe behoren er ook toe. Overal waar je buiten om je heen kijkt zie je gras. Van de strakke grasmat bij de buren (altijd groener daar) tot in de rommelige bermen langs de snelweg. Heb jij plannen om een nieuw gazon aan te leggen? Of je nu van een wilde bloemenweide houdt of van kunstgras, in deze tuinblog de mogelijkheden voor een groene grasmat in je tuin.

Zaaien, graszoden, een bloemenweide of kunstgras?
Wat kies jij? Als je een nieuwe gazon wilt, heb je allerlei keuzes. Natuurlijk, voor een groot deel wordt dit bepaald door je portemonnee, maar ook door wat jij natuurlijk het allermooist vind. En niet te vergeten: hoeveel tijd en zin je hebt om alles te onderhouden. Want het spijt me je uit de droom te moeten helpen, een groene strakke grasmat krijg je niet vanzelf 🙂 Het onderhoud bepaalt hoe het er uiteindelijk uit ziet.

Graszoden of grasplaggen
Als je start met een gazon, heb je met graszoden heb je direct resultaat en je legt het er eenvoudig in. Als je geen zin hebt om maanden te wachten, dan zijn grasmatten een oplossing. Ze zijn zo gelegd en zorgen ervoor dat je de tuin weer snel kan belopen.

Graszoden kun je eenvoudig zelf leggen. Maar zoals voor veel dingen geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je ondergrond echt helemaal egaal is. Leg de plaggen niet als het vriest. Hoewel je eigenlijk het hele jaar door wel graszoden kan leggen, doe je dat toch het best wanneer de temperatuur boven de vijftien graden is. Dan kunnen de matten namelijk nog goed wortelen. Bij voorkeur dus ergens tussen mei en oktober en liever niet in de wintermaanden.

Probeer het ook te leggen op een dag uit dat er regen verwacht wordt zodat de graszoden direct goed nat worden na het leggen. Als het niet gaat regenen, moet je de plaggen de eerste dagen goed nat. Ook weer niet té nat dan rotten de wortels gelijk weg.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *