De meesten zullen al wel eens gehoord hebben van het Zwitserse merk Freitag dat van oude vrachtwagenzeilen tassen en allerlei accessoires maakt. Welnu, in Duitsland hebben ze Feuerwear. Zij doen het met oude brandweerslangen.

In 2005 begonnen de broers Martin en Robert Klüsener te experimenteren met het maken van tassen uit gerecycleerd materiaal. Na hun eerste pogingen met jutten koffiezakken en surfzeil werden het uiteindelijk gebruikte brandweerslangen. Dit materiaal bleek ideaal, want de combinatie van de flexibele polyestervezel en synthetische rubber maken het materiaal erg sterk en duurzaam. Ondertussen is Feuerwear uitgegroeid tot een professioneel bedrijf en maken ze niet alleen allerlei soorten tassen maar ook broeksriemen en portefeuilles. Stuk voor stuk handgemaakt in hun duurzame fabriek en ateliers in Keulen.

Het basismateriaal van elk Feuerwear artikel: de brandweerslag

Het basismateriaal van elk Feuerwear artikel: de brandweerslang

Alle gebruikte brandweerslangen komen van Duitse brandweerkazernes. In Duitsland hebben brandweerslangen twee kleuren: wit en rood. Door de slang binnenstebuiten te draaien krijg je ook nog zwart. Het kleurenpallet van de Feuerwear spullen is dus beperkt tot deze drie kleuren. Toch is elk product uniek omdat het de sporen van het eigen heroïsche verhaal van de brandweerslang in zich heeft. Alvorens als laptoptas rond je schouder te hangen, heeft deze tas dus menig vuur en hitte moeten trotseren. Hoe cool is dat!

Zelf heb ik de laptop tas “Scott” en de witte “Bill” broeksriem. Door de riem om te draaien kan je er ook eenvoudig een zwarte van maken. Wat ik heel erg fijn vind aan de laptoptas, is dat ze niet alleen goed uitziet, voldoende groot en waterbestendig is, wat handig is op de fiets, maar ook dat ze niet ruikt in tegenstelling tot de Freitag producten. Kortom, stijlvolle, unieke producten met een even uniek verhaal. Ik ben fan!

 

De “Scott” 15 inch laptoptas kost 159 euro en is te koop via de website van Feuerwear
De “Bill” broeksriem kost 39 euro en is te koop via de website van Feuerwear